Sport

Schelin: "Det finns ingenting annat"

Lotta Schelin, i mitten, vill ta Sverige till OS.
Lotta Schelin, i mitten, vill ta Sverige till OS.

Efter två raka segrar och noll insläppta mål – nu är 90 minuter allt som står mellan Sverige och en OS-plats.– Jag kan inte se något annat än att det är Sverige som, oavsett om det är vinnande eller inte, tar poäng och går vidare, säger Lotta Schelin inför ödesmatchen mot Nederländerna.

Åtta och en halv månad har gått sedan Sverige efter ett spelmässigt mediokert gruppspel åkte ur fotbolls-VM med huvudet före i åttondelsfinalen mot Tyskland.

Då såg det även ut som om chansen till spel i OS var borta. Men eftersom bara två andra OS-kompatibla europeiska lag – Tyskland och Frankrike – tog sig längre än så (England gick till semifinal men ställer inte upp i OS) ljusnade läget igen.

– Vi har fått den här andra chansen och den vill vi ju gärna ta. Efter ett VM som inte var annat än misslyckat så vill man ju verkligen ta sig till ett stort mästerskap igen och nu har vi den möjligheten. Det finns ingenting annat än att vi ska ta oss till OS, säger Schelin.

Sverige har hittills gjort allt som krävs och besegrat så väl Norge som Schweiz med 1–0. Trots det krävs oavgjort eller seger mot Nederländerna på onsdagskvällen för avancemang.

– Fastän vi har satt oss i ett bra läge är ingenting färdigt. Det är rätt så sjukt med tanke på att vi har vunnit två matcher. Men för oss gäller det att göra en lika bra insats som mot de två andra, säger Caroline Seger.

Bra försvar

Det svenska försvarsspelet har fungerat väl under OS-kvalmatcherna i Rotterdam och Sverige har, med start i EM-kvalet i höstas, nu hållit nollan i sex matcher i rad. Blir det noll insläppta även mot Nederländerna sätter Sverige nytt lag-rekord för antal nollor i rad.

Anfallsspelet har det däremot varit lite si och så med under de senaste matcherna, och Sverige hoppas på en förbättring.

– Det finns möjligheter med tanke på att Nederländerna kanske inte har samma klasspelare bakåt som på den offensiva tredjedelen. Det känns som att det kan passa oss ganska bra, speciellt om de behöver söka mål och trycka på framåt. Då kan det nog bli trevliga ytor som vi kan utnyttja, säger Lotta Schelin.

TT: Hur mycket finns det i huvudet att oavgjort räcker?

– Att starta matchen och tänka oavgjort blir lite snett på det. Vi snackar vinst och vi vill framåt. Men självklart finns det med oss som en taktisk detalj ju längre matchen lider.

Fullsatt väntar

En annan utmaning för Sverige bli att hantera den nederländska publiken. Från att ha spelat på en arena med ett par hundra personer på läktarna väntar nu ett fullsatt Sparta Stadion – där ingen vill att Sverige ska lyckas.

– Jag tror att det är så för många fotbollsspelare att hellre en publik som är emot oss, för den kan bli tyst. Vi ska tysta arenan, har vi haft som en "line", säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Inga skador stör, utan samtliga spelare i Sverige är tillgängliga inför ödesmatchen.

– Vi kan ju egentligen inte ha bättre förutsättningar än så här. Vi vet att det är poäng som krävs och då är det poäng som ska tas, säger Schelin.