Sport Sport-topp

Schelin: "Rosengård var bästa valet"

FC Rosengård är Lotta Schelins nya klubb.
FC Rosengård är Lotta Schelins nya klubb.

Champions League-segern med franska Lyon ligger i bagaget när fotbollsstjärnan Lotta Schelin flyttar hem till Sverige.Väskorna packas upp hos FC Rosengård – där hon siktar på ny succé i Europa.

– Här sitter jag i Sveriges bästa klubb, det känns otroligt motiverande, säger Lotta Schelin.

Som väntat blir Rosengård – den svenska mästarklubben – anfallsstjärnans nästa klubb efter åtta säsonger med Lyon. Kontraktet sträcker sig till november 2018 och samarbetet drar igång i juli.

– På fotbollsmässiga grunder var Rosengård det bästa valet för mig i det här läget. En fantastisk klubb och ett grymt lag som håller hög nivå både internationellt och nationellt, säger Lotta Schelin till TT.

Champions League lockar

Ett annat skäl till att det inte blev någon annan svensk klubb är att Rosengård spelar i Champions League – en turnering som Schelin nyligen vann för tredje gången med Lyon. FC Rosengård föll efter straffavgörande i kvartsfinalen mot Frankfurt.

– Rosengård har alla förutsättningar för att ha marginalerna på sin sida och ta sig längre än till kvartsfinal. Jag är gärna med och bidrar med det jag kan, säger Lotta Schelin.

Hon spelade i hemstaden Göteborg fram till 2008, men västkusten får alltså inte tillbaka anfallsstjärnan i det här skedet.

– Jag har varit tydlig med att min ambition är fortsatt hög. Att få spela i allsvenskan är något jag vill, men även att få spela Champions League och att fortsätta satsa på den nivån. Och det hade inte Göteborg, så det var snabbt ett minus, säger Lotta Schelin till TT.

Familj och vänner i Sverige har lockat, men de fotbollsmässiga grunderna har vägt tyngst.

– Det är det som har styrt för min del. Jag känner mig inte klar för att bara prata om var jag kanske vill leva resten av mitt liv. Nu handlar det fortfarande om fotboll.

Sportchefen i Rosengård, Therese Sjögran, säger att Schelin kommer att tillföra mycket i lagets djupledsspel.

– Hon har mycket rutin och kommer att tillföra mycket både på plan och utanför.

"Motiverande"

Att återvända till allsvenskan efter en tid som utlandsproffs känns motiverande för Lotta Schelin.

– Det känns som det perfekta steget. Jag är glad att jag kommit dit i mina tankar och i min karriär, att allsvenskan lockar. Jag är jätteglad att det här är något jag vill och är motiverad för. Jag har fortsatt lust att jobba för att hålla en hög nivå.

Skiftet från Lyon till FC Rosengård ska inte ses som en nedtrappning i karriären.

– En fördel för mig är att jag kan åka hem till Sverige och komma till en liga som håller en jättebra nivå och har lag med stjärnor som Marta. Det är jättehäftigt, säger Schelin.

Björn Lindgren/TT
Sportchefen i FC Rosengård, Therese Sjögran (till höger), tror att Lotta Schelin kommer att tillföra mycket i lagets djupledsspel.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset