Sport

Schweiz på god väg mot åttondelen

Schweiz Admir Mehmedi, i mitten med ryggen mot kameran, kramas om efter att ha kvitterat mot Rumänien.
Schweiz Admir Mehmedi, i mitten med ryggen mot kameran, kramas om efter att ha kvitterat mot Rumänien.

Schweiz kvitterade mot Rumänien, 1–1, och är på god väg mot åttondelsfinal i fotbolls-EM.Mycket talar för att fyra poäng räcker till avancemang.

Schweiz vann EM-premiären mot Albanien och hade chansen att säkra en plats i åttondelsfinalen i matchen mot Rumänien. Så blev det inte men poängen på Parc des Princes är ett stort steg på vägen.

Admir Mehmedi agerade räddande schweizare när han drog till på halvvolley och fick drömträff efter en hörna i den 57:e minuten. Rumäniens målvakt Ciprian Tatarusanu, som dittills hade gjort flera högkaratiga räddningar, var chanslös.

– Vi kan inte vara helnöjda med resultatet. Vi hade åtta bra chanser och måste avsluta bättre. Vi borde ha gjort två eller tre mål i andra halvlek, sade den schweiziske storstjärnan Granit Xhaka, som är klar för Arsenal från och med nästa säsong och utsågs till matchens lirare.

Andra straffen

Bogdan Stancu gav Rumänien ledningen på straff i den 18:e minuten sedan Juventus-backen Stephan Lichtsteiner dragit Alexandru Chipciu i tröjan. Stancu gjorde mål från elva meter även mot Frankrike i premiären. Då valde han målvaktens vänstra hörn, den här gången bytte han riktning. Den offensive mittfältaren halkade till i tillslagsögonblicket men lyckades hålla balansen.

I och med den tappade ledningen har Rumänien fortfarande inte vunnit en mästerskapsmatch sedan EM 2000, då laget gick till kvartsfinal (förlust mot Italien) efter seger mot England.

"Är inte rädda"

I den första omgången föll Rumänien mot värdnationen Frankrike, 1–2, efter att Dimitri Payet avgjort i slutminuterna.

– Det var två helt skilda halvlekar. I första halvlek kontrollerade vi bollen, gjorde mål och skapade några chanser till. I den andra led vi ordentligt, sade Rumäniens förbundskapten Anghel Iordanescu.

Schweiz avslutar gruppspelet mot Frankrike, medan Rumänien tar sig an Albanien.

– Frankrike kommer att vara favorit men vi vill vinna. Vi är inte rädda, sade Xhaka.