Nyheter Sverige

SD: Begränsa välfärd för nyanlända

Partiledare Jimmie Åkesson presenterar Sverigedemokraternas vårbudgetmotion under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm.
Partiledare Jimmie Åkesson presenterar Sverigedemokraternas vårbudgetmotion under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm.

SD föreslår att nyanlända invandrare måste skaffa jobb innan de får full tillgång till den svenska välfärden.Tanken är att det ska öka drivkraften att komma in i det svenska samhället.

Partiledaren Jimmie Åkesson anser att de senaste årens asylinvandring försatt landet i djup kris.

– Det kommer att ta tid att komma tillbaka till det land och samhälle som en gång var det bästa i världen att leva i.

I SD:s ekonomiska vårmotion beskrivs partiets migrations- och integrationspolitik.

Kvalifikationskrav

Ett SD-förslag är att invandrare som inte har medborgarskap ska ha arbetat ett år heltid under en tvåårsperiod för att få rätt till samma bidrag och ersättningar som svenska medborgare. Fram till dess ska de inte få barnbidrag, studiebidrag bostadsbidrag eller inkomstrelaterade ersättningar som a-kassa. De som inte försörjer sig själva ska bara ha rätt till grundläggande försörjningsstöd.

Tanken är att förslagen ska öka incitamenten för att försörja sig själv och komma in i det svenska samhället.

– Gör du rätt för dig, arbetar och betalar skatt kan du kvalificera dig, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

SD vill också att kvalificeringskrav ska gälla för vissa välfärdstjänster, till exempel fri vård. De som varken är svenska medborgare eller jobbat tillräckligt länge ska endast ha rätt till vård som inte kan anstå.

Vill ha medborgartest

SD vill att bara tillfälliga uppehållstillstånd ska utfärdas för flyktingar. Partiet anser att man först efter tio år ska kunna få svenskt medborgarskap. De som ansöker om medborgarskap ska enligt SD:s politik klara ett medborgarskapstest för att visa att man har förståelse för "svenska lagar och regler" och för den "kulturella kontexten". Ett språktest är också centralt, enligt förslaget.

Ytterligare ett förslag är att nyanlända ungdomar ska gå i en särskild förberedelseskola innan de kan börja i den vanliga svenska skolan.