Nyheter Sverige

SD hoppas på ny M-ledning

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Arkivbild.

Sverigedemokraterna flirtar alltmer öppet med Moderaterna. Det är bara "några få personer" i M-toppen som inte vill samarbeta med SD, enligt partisekreteraren Richard Jomshof.

I sin budgetmotion föreslår Moderaterna flera begränsningar i stöd och bidrag i flyktingmottagandet. Men Richard Jomshof imponeras inte av M:s mer restriktiva migrationspolitik.

– Moderaterna lägger fram förslag som inte har någon bäring. Det finns inget annat Alliansparti som delar deras åsikt i vissa frågor kopplade till invandringen, säger han i Ekots lördagsintervju.

M-ledaren Anna Kinberg Batra utesluter ett samarbete med SD. Richard Jomshof säger att "den breda opinion som finns inom partiet" vill något helt annat.

– Det handlar om några få personer i toppen. Byts de ut kommer vi att få en helt annan situation i Sverige, precis som i Danmark, Norge och Finland.

– Jag tror att vi, som våra grannländer, kommer att hamna i den situation där vi påverkar politiken antingen i regeringen eller åtminstone som ett stödparti.

Enligt Richard Jomshof har SD insett att det krävs samarbete med ett annat parti eller andra partier för att få igenom sin politik.

– Det är inte minst därför som vi har försökt närma oss till exempel Moderaterna, säger han i Ekots lördagsintervju.