Nyheter Sverige Sverige-topp

SD-ledamöter väljer bort att rösta

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har missat 90 av 170 omröstningar i riksdagen sedan valet hösten 2014. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har missat 90 av 170 omröstningar i riksdagen sedan valet hösten 2014. Arkivbild.

Sverigedemokraterna uteblir allt oftare från riksdagens voteringar. Var sjätte SD-stol har gapat tom sedan i höstas, visar en kartläggning i Dagens Nyheter.

Från närapå full närvaro fram till valet 2014 har SD:s närvaro sjunkit till i genomsnitt 84 procent. Partiledaren Jimmie Åkesson har missat 90 av 170 omröstningar.

– Nu är det inte lika jämnt i omröstningarna längre så då har det inte så stor betydelse om jag är närvarande eller inte, säger han till DN.

Förra mandatperioden skilde bara tre röster mellan de borgerliga och rödgröna blocken. SD, som står utanför de övriga riksdagspartiernas kvittningssystem, var då mer noga med att upprätthålla närvaron.

Nina Kain från Malmö är den värsta skolkaren med bara två knapptryck sedan i höstas. Hon uppger för DN att hon jobbat mycket hemifrån och varit på seminarier som tidsmässigt krockat med omröstningarna.

Den politiska vilden Margareta Larsson lämnade SD i protest i höstas. Hon har inte deltagit i någon votering men har fortsatt en månadslön på 62 400 kronor.

– Jag planerar att återkomma med nya tag så småningom. Men det är klart att det ser konstigt ut, det är jag väl medveten om, säger hon.

Av totalt 48 granskande SD-ledamöter har tre närvarat vid samtliga 170 voteringar: Sven-Olof Sällström, David Lång och Jennie Åfeldt.