Nyheter Sverige

SD vill se stor skattereform

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Arkivbild.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Arkivbild.

Sverigedemokraterna vill att alla ska få tjäna upp till 150 000 kronor skattefritt.Skattereformen betalas med slopade jobbskatteavdrag, avskaffade ränteavdrag och höjd moms.

– Det är en gigantisk skattereform som omfattar 180 miljarder kronor, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Han betonar att SD ännu inte har ett skarpt förslag och att en utredning måste tillsättas framför allt för att se över fördelningspolitiska effekter. Sjöstedt påpekar att ekonomiskt svaga grupper som studenter och garantipensionärer kan komma att behöva kompenseras.

SD:s tanke med skattereformen är att öka drivkrafterna för att arbeta eftersom 150 000 kronor av årsinkomsten ska vara skattefri. Sjöstedt räknar också med att det blir billigare för företag att anställa eftersom pressen på höjda bruttolöner i löneförhandlingarna på arbetsmarknaden minskar. Han påpekar att löntagarna ändå får mer i plånboken efter skatt.

Reformen är tänkt att finansieras genom att jobbskatteavdragen tas bort, en enhetlig moms på 25 procent på alla varor och tjänster införs, ränteavdragen slopas och genom att subventioner till bland annat nystarts- och instegsjobb avskaffas.

– Vi tror inte på låtsasjobb, säger Sjöstedt.