Nöje Metro Music

Se unika bilder från gamla Sverige

En gravyr av Drottningholms slott från 1690, gjord av Willem Swidde, är en av tusentals bilder som finns i den nya Sueciadatabasen.
En gravyr av Drottningholms slott från 1690, gjord av Willem Swidde, är en av tusentals bilder som finns i den nya Sueciadatabasen.

Slott och herresäten, städer och fornlämningar. Nu kan alla som vill se bilder från 1600-talets Sverige i en ny databas. – Det här är en helt unik källa, säger Jonas Nordin, historiker på Kungliga biblioteket (KB).

Bilderna kommer från bokverket "Suecia antiqua et hodierna" och på Kungliga biblioteket i Stockholm har man arbetat länge med att fotografera gravyrer och teckningar, digitalisera dem och göra dem tillgängliga i databasen.

Mannen bakom bokverket var Erik Dahlberg. Han var egentligen militär, men hade också kulturella intressen.

– Han föresatte sig att avbilda allt som var sevärt i Sverige för att han ville lyfta upp den här svenska stormakten till att också vara en kulturnation att räkna med, säger Jonas Nordin, historiker på Kungliga biblioteket (KB).

"Helt unik källa"

Arbetet med databasen har pågått mer aktivt sedan 2011 och Jonas Nordin berättar att bildsamlingen är den första som kan ge någon form av systematisk uppfattning om ett förflutet Sverige.

– Det här är en helt unik källa. Före Dahlberg så vet vi inte hur Sverige såg ut. Så det här verket har haft en oerhört stor betydelse, dels för att ge oss en föreställning om hur Sverige såg ut förr i tiden och dels har det präglat bilden av 1600-talet i hög grad, säger Jonas Nordin.

Främst slott och herresäten

Motiven är framför allt från Svealand och Götaland och föreställer vanligast slott och herresäten, städer och fornlämningar.

Det finns jättemånga intressanta bilder, tycker Jonas Nordin, men han tipsar till exempel om att söka på "Drottningholm" i databasen.

– Det tycker jag är spännande därför att det är ett objekt som det finns ganska många bilder av. Drottningholm ansågs redan då vara ett av de förnämsta kungliga slotten så det har fått många bilder och man har lagt ner ett stort arbete på de gravyrerna, säger han.