Nyheter Sverige

Se upp med maten i sommar

Barn och kvinnor i fertil ålder ska inte äta strömming mer än två, tre gånger per år, enligt Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket. Arkivbild.
Barn och kvinnor i fertil ålder ska inte äta strömming mer än två, tre gånger per år, enligt Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket. Arkivbild.

Nu är det äntligen dags att njuta av all somrig mat. Men var noga med att grilla hamburgaren ordentligt och låt inte buffén stå framme i solen. Och se upp för att äta alltför mycket strömming – även om du får många napp på kroken.

– Barn och kvinnor i fertil ålder ska inte äta strömming mer än två, tre gånger per år, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Nu råder högsäsong för att pilka strömming – god fisk som tyvärr innehåller höga halter av dioxin och PCB. Miljögifterna finns även i vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern.

– Kroppen lagrar på sig dessa gifter under hela livet, och det tar mellan åtta till tio år att göra sig av med hälften. Men tänk på att vi hela tiden fyller på med nytt.

Sommartid är även buffétid. Bröd, grönsaker och hårdostar kan stå framme på bordet ett tag. Men fisk, skaldjur och majonnäs ska förvaras kallt, liksom kyckling och kött. Och den som blir sugen på att grilla i värmen ska vara noga med att få maten genomstekt, uppmanar Emma Halldin Ankarberg. Annars kan man riskera att bli sjuk.

– Det är en olycklig trend att inte grilla igenom hamburgaren, för där kan finnas läbbiga bakterier som ehec.

Helena Landstedt / TT
Grilla gärna – men gör det ordentligt. Se till att hamburgare, kyckling och råa korvar är genomstekta innan servering. Arkivbild.
Leif R Jansson / TT
Strömming – god fisk som tyvärr innehåller höga halter av dioxin och PCB. Ät med måtta. Arkivbild.