Nöje Film

Sean Penn tävlar i Cannes

Sean Penn deltar i tävlan under årets filmfestival i Cannes med filmen "The last face", med Charlize Theron i huvudrollen. Arkivbild.
Sean Penn deltar i tävlan under årets filmfestival i Cannes med filmen "The last face", med Charlize Theron i huvudrollen. Arkivbild.

Sean Penn, Pedro Almodóvar, Nicolas Winding Refn och bröderna Dardenne var några av de tunga namn som presenterades när Cannes filmfestival släppte sitt program på torsdagen. Svensk långfilm lyste däremot med sin frånvaro.

Filmfestivalen i Cannes presenterade på torsdagsförmiddagen sitt program för 2016 års festival, och det var många bekanta – och ganska förväntade – namn som kommer att tävla om årets Guldpalm i maj.

I vanlig ordning var det Cannes konstnärlige ledare Thierry Frémaux som berättade om filmurvalet på en presskonferens i Paris, i sällskap med festivalpresidenten Pierre Lescure.

Penn och Arnold

Tävlar om Guldpalmen för bästa långfilm gör bland annat namnkunniga regissörer som bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne ("La fille inconnue"), Andrea Arnold ("American honey"), Sean Penn ("The last face"), Nicolas Winding Refn ("The neon demon"), Pedro Almodóvar, Jeff Nichols ("Loving") och Xavier Dolan ("Juste la fin du monde").

I tävlingssektionen var det, i något som har kommit att bli en neslig tradition för festivalen, glest med kvinnor bland regissörsnamnen. Undantagen var brittiska Andrea Arnold (som tävlade på festivalen 2009 med "Fish tank"), tyskan Maren Ade ("Toni Erdmann") och fransyskan Nicole García, som återvänder till festivalen för första gången på tio år med "Mal de pierres".

Svenska kortfilmer

För svensk del ser det också mörkt ut. Av långfilmerna är det enbart en finsk-svensk samproduktion, "Hymyilevä mies" av Juho Kuosmanen som syns i det officiella programmet. Som TT tidigare rapporterat tävlar också två kortfilmer med Sverige som avsändare i Cannes. Det är den svensk-colombianska samproduktionen "Madre", av Simón Mesa Soto, samt Simon Vahlnes "Fight on a Swedish beach". En märkbar kontrast till förra årets festival, då Sverige syntes överallt på Croisetten, inte minst tack vare Ingrid Bergmans ansikte på festivalaffischen.

Öppnar festivalen den 11 maj gör, som tidigare meddelats, Woody Allens "Café Society", med röda mattan-närvaro i form av Kristen Stewart, Jesse Eisenberg och Blake Lively. En annan emotsedd besökare på festivalen blir punkikonen Iggy Pop, vars liv porträtteras i Jim Jarmusch nya The Stooges-dokumentär "Gimme danger", som även den visas på festivalen.