Nöje Musik

Seegers vill ge tillbaka till fansen

Countryartisten Doug Seegers har redan spelat på en rad svenska scener – i sommar drar han ut på en ny turné. Arkivbild.
Countryartisten Doug Seegers har redan spelat på en rad svenska scener – i sommar drar han ut på en ny turné. Arkivbild.

För ett par år sedan var han hemlös gatumusiker i Nashville – i sommar gör Doug Seegers en jätteturné i Sverige med ett färskt album på fickan. – Jag vill ge tillbaka till fansen som har varit så snälla mot mig, säger han till TT.

Likt debutplattan "Going down to the river" är Doug Seegers nya album "Walking on the edge of the world" inspelat i Nashville och gästas av bland andra Emmylou Harris och Buddy Miller.

– Det kommer att innehålla mer bluegrass, det första var mer country western. Den här innehåller visserligen också countrygrejer, jag kan ju inte ge upp det jag har vuxit upp med, säger han till TT.

Från hemlös till stjärna

Doug Seegers livshistoria kunde ha varit hämtad ur en Hollywoodfilm. Den korta versionen är att han från att vara hemlös gatumusiker i countrymeckat Nashville blev namnet på mångas läppar över en natt då han 2014 upptäcktes av Jill Johnson och Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson i SVT:s "Jills veranda".

Men trots framgångarna i Sverige har han ännu inte slagit igenom i USA.

– Jag har inte tid att bli stor i USA eftersom jag alltid här. Jag försöker men jag får inte samma respons, säger han och skrattar länge.

Efter skivsläppet väntar en lång turné runt om i hans "andraland" Sverige, med start i Skebobruk den 31 maj. Med sig har Seegers kanadensiska Alexis Taylor som ska gästa några duetter.

– Det känns fantastiskt! Min huvudsakliga uppgift med karriären i Sverige är att ge något bra tillbaka till fansen. Det kommer att bli riktigt kul.

Släpper inte gatan

Men trots skivkontrakt och ett fullspäckat turnéschema släpper inte Doug Seegers rötterna som gatumusiker. Han spelar fortfarande ofta i Stockholm när han är där och testar alltid sina nya låtar på gatan.

– Jag har en plats som jag alltid spelar på. Mittemot jobbar en skomakare som först kom ut med kaffe för att nästa gång ta med sig en pall. Så varje gång jag spelar där frågar jag efter pallen, berättar han.

– Det fina med att spela på gatan är att man träffar människor på tu man hand. Bäst är det när jag får spela för barn, det är viktigt att visa dem kärlek.

Maja Suslin/TT
Doug Seegers släpper nu plattan "Walking on the edge of the world", hans "riktiga" uppföljare till debuten som kom 2014. Arkivbild.