Sport

Seger fixade svenskt drömläge

Caroline Seger svarade för matchens enda mål när Sverige besegrade Schweiz.
Caroline Seger svarade för matchens enda mål när Sverige besegrade Schweiz.

Sverige har skaffat sig ett drömläge i OS-kvalet.Efter 1–0 mot Schweiz får Sverige åka till Brasilien om det blir seger eller kryss mot Nederländerna i den sista kvalmatchen.– Det behöver inte alltid se snyggt ut, vi ska bara ha den platsen, säger Caroline Seger, som satte segermålet.

Det var inte världshistoriens vackraste fotbollsmål som gav Sverige tre poäng mot Schweiz.

Efter nästan en hel första halvlek där Sverige egentligen inte lyckats skapa en enda riktigt farlig målchans slog Magdalena Eriksson en hörna, som blev till en retur som Lotta Schelin drog i ribban. Bollen studsade sedan fram och tillbaka innan Emma Berglund skickade in bollen via Lisa Dahlkvists axel till Caroline Seger som sedan med sin axel tvingade bollen i en båge över mållinjen.

– Ett sånt mål har jag nog aldrig gjort förut, säger Seger.

Det schweiziska lägret ville inte ha målet godkänt då Seger stod i misstänkt offside-position när bollen touchade på Dahlkvists rygg, men den ungerska domaren Katalina Kulcsar bedömde det annorlunda.

Valde fembackslinje

Det svenska passningsspelet lämnade stundom mycket övrigt att önska. Många bollar slogs bort och det blev ofta farligt när Schweiz, anfört av Ramona Bachmann, fick kontra.

I halvtid bytte förbundskaptenen Pia Sundhage ut Josefin Johansson, satte in Stina Blackstenius och skickade ner Olivia Schough på mittfältet. Sverige tog över kommandot i matchen, men Schweiz fortsatte att hota när de kom fram mot det svenska straffområdet.

Sundhage tog det säkra före det osäkra och bytte i den 83:e minuten in Nilla Fischer, som startat på bänken, som en tredje mittback samtidigt som anfallaren Sofia Jakobsson gick ut. Allt för att hålla ledningen.

Och det funkade den här gången också, precis som mot Norge.

– Helhetsbilden är lite upp och ner. Men jag tycker inte man ska be om ursäkt när man har vunnit med 1–0, hållit nollan igen och får spela en final mot Holland. Det känns väldigt skönt, säger Sundhage.

Sex raka nollor

Norge besegrade Nederländerna med 4–1 på lördagskvällen, och inför kvalavslutningen på onsdag står Sverige nu på sex poäng, Norge och Nederländerna på tre var och Schweiz på noll.

Med andra ord räcker det med en svensk pinne för att Sverige ska få spela OS än en gång.

– Vi har ett mål och det målet är att vinna alla matcher. Gör vi bara det behöver vi inte fundera på någonting. Vi kan inte slappna av än, säger Caroline Seger.

– För oss gäller det att vinna och det är allt vi behöver tänka på.

För Pia Sundhage skänker ändå vetskapen att det räcker med kryss ett visst lugn. Efter sex matcher utan insläppta mål räcker det nu med en nolla till.

– Vi kör stenhårt på den nollan nu. Det är ju någonting man kan luta sig emot. Vi bytte ju spelsystem till 4–3–3 för att göra mål, och trodde att utmaningen skulle bli att försvara oss. Så det här hade jag nog inte räknat med.

Läs också