Sport

Seger: "Mycket handlar om revansch"

Caroline Seger tror inte på en repris på plattmatchen mot Schweiz i fjol.
Caroline Seger tror inte på en repris på plattmatchen mot Schweiz i fjol.

För elva månader sedan spelade Schweiz fullständigt ut Sverige i en träningsmatch inför VM.Om Sverige ska nå OS får det inte hända igen.– Mycket handlar om revansch för oss, säger Caroline Seger.

Det var matchen som fick Sverige att byta spelsystem inför VM.

På ett råkallt Tunavallen i Eskilstuna såg ett högt pressande Schweiz till att Sverige inte kom någon vart i sina uppspel och tappade bollar samtidigt som Ramona Bachmann och kompani virvlade fram och vann med 3–1.

Det var Schweiz första seger mot Sverige på elva försök. Efter det skrotades den offensiva 4–1–3–2-uppställningen för att i VM bli ett klassiskt 4–4–2, då det syntes alltför tydliga brister i det svenska lagbygget.

Annan känsla

– Det var inte så himla roligt, för någon. För oss är det nya förutsättningar och ett nytt läge. Vi behöver vinna, så är det bara, säger Seger.

– Alla är skadefria och i bra form och det är en helt annan känsla i laget i och med den starten vi har fått.

Schweiz gjorde i somras sitt första internationella mästerskap, och förlorade mot Kanada i åttondelsfinalen. Sedan dess har Schweiz bytt spelsystem – till just det 4–1–3–2 som Sverige övergav.

Det mesta i det schweiziska spelet, oavsett spelsystem, handlar om de snabba anfallarna i allmänhet och Sverige-bekanta Ramona Bachmann i synnerhet.

Efter åtta år i Sverige – i Umeå och Rosengård – är anfallaren välkänd bland de svenska spelarna, och känner även Sveriges lag väl.

Ligga tätt

– Det kan vara en fördel, jag har spelat med de flesta och mött alla, tror jag. Vi kan nog utnyttja det, säger Bachmann till SVT Sport.

För Sverige handlar det i defensiven om att ligga tätt, tätt på spelare som Bachmann, och hennes klubbkamrat i Wolfsburg Lara Dickenmann.

– Ramona gillar att nog möta Sverige eftersom hon känner oss så pass väl. Det gäller att vi är smarta i försvarsspelet och inte ger dem yta, säger Caroline Seger.

– För dem handlar det nog lika mycket om att stoppa våra snabba spelare. Som tur var har vi fantastiska målgörare.