Sport

Segerfixaren hoppas på EM

Emil Salomonsson, till vänster, låg bakom Göteborgs båda mål. Gustav Engvall, till höger, gjorde ett av dem.
Emil Salomonsson, till vänster, låg bakom Göteborgs båda mål. Gustav Engvall, till höger, gjorde ett av dem.

Han missade en straff, men spelade fram till båda målen som gav Göteborg en vändning och seger med 2–1 mot Djurgården. Nu hoppas Emil Salomonsson få plats i EM-truppen.

Det var en försvarsinriktad, mållös första halvlek på Gamla Ullevi. Sedan tog Djurgården ledningen genom 18-årige mittfältaren Besard Sabovic, som gjorde debut i startelvan.

Men efter det tog IFK Göteborg över spelet, med 27-årige högerbacken Emil Salomonsson som draglok på sin kant. Hans ruscher och passningar inåt-bakåt föregick båda Göteborgs mål. Det första dundrade inhopparen Gustav Engvall in via ribban. Det andra skickade Tobias Hysén in i bortre delen av Djurgårdens målbur, och gjorde därmed sitt femte allsvenska mål i år.

Mellan målen, med en kvart kvar att spela, fick IFK Göteborg en straffspark för hands. Fram klev Salomonsson – men det låga skottet gick för nära mitten av målet, och Djurgårdsmålvakten Hampus Nilsson gjorde en bra räddning.

– Jag blev rörd när klacken sjöng mitt namn när jag missat straffen, säger Salomonsson ödmjukt.

– När jag sprang tillbaka bestämde jag mig för att missen inte skulle bli avgörande, lägger han till.

"Emil-ytan"

Passningarna till de två målen var ingen slump.

– Det är lite "Emil-ytan" att komma förbi och spela in den där. Det är ofta öppet just snett inåt-bakåt. Det är många mittfältare som inte riktigt hinner ner där för att täcka, säger Salomonsson.

– Det ser kanske enkelt ut, men det är många års träning på träningsplaner som ligger bakom, och framförallt med lagkamraterna.

Han har spelat i landslaget i år, men vill inte spekulera om sina möjligheter att komma med i den EM-trupp som Erik Hamrén presenterar på onsdagen.

– Jag hoppas självklart vara med. Det gör väl alla fotbollsspelare, säger Salomonsson med ett leende.

Fart efter målet

Djurgården var förstås besviket över att tappa ledningen och bli utan poäng. Tränaren Pelle Olsson berömmer ändå Besard Sabovic för en gedigen insats, och ett påpassligt mål kort efter paus.

– Men det fick fart på våra motståndare, konstaterar Olsson också om ledningsmålet.

Emil Salomonsson håller med.

– Vi blev lite mer desperata då, medger Blåvitts segerorganisatör.