Nöje Musik TV Nyheter

"Segern är en hämnd mot Ryssland"

Ukrainas Jamala jublar efter att hon vunnit Eurovision Song Contest med låten 1944.
Ukrainas Jamala jublar efter att hon vunnit Eurovision Song Contest med låten 1944.

Ukrainas seger i Eurovision – och särskilt över Ryssland – känns som en upprättelse för landet, förklarar den ukrainska kulturjournalisten Veronica Melkozerova. – Europa stödjer oss, säger hon till TT. Men i Ryssland rasar politiker och medier.

Veronica Melkozerova, kulturjournalist på engelskspråkiga Kyiv Post, berättar att hon är helt slut efter nattens firande, när TT når henne över telefon i Ukrainas huvudstad i Kiev. Segern innebär en upprättelse för landets invånare efter att Ryssland annekterat Krim och blandat sig i kriget i Donbassregionen, förklarar hon.

– När vi vann ställde sig grannarna på balkongen och skrek ut sin glädje. Det var ett så stort ögonblick, och en sådan ljuv hämnd. Det tyder på att Europa stödjer oss och förstår den tragedi som vi drabbats av.

Hyllade Jamala

Strax efter att Jamala utropats till segrare kom de euforiska inläggen i en strid ström från Veronica Melkozerovas Facebookvänner och dem hon följer på Twitter.

– Vissa lade upp hyllningar till Jamala och var väldigt tacksamma för den underbara show som Sverige bjöd på. Andra publicerade roliga bilder på Vladimir Putin med vingar som red på Sergej Lazarevs rygg, med texten "Ryssland flög sin kos", säger hon.

En detalj förvånade henne, nämligen att den största andelen av ukrainarna röstade på det ryska bidraget, och att näst flest ryssar röstade på Ukraina.

– Några här förklarar det med att Krimbor med ryska telefonabonnemang har röstat på oss, och att ryskspråkiga i Donbass med ukrainska abonnemang har röstat på Ryssland.

"Ryssland bojkottar"

Veronica Melkozerova säger att Ukraina redan nu måste påbörja arbetet med nästa års arrangemang för att leva upp till de skyhöga förväntningar som ställs på en värdnation:

– Jag har känt mig tveksam inför om vi kan matcha den höga nivån på det svenska arrangemanget, eftersom det pågår en väpnad konflikt i delar av landet. Jag tror också att många européer drar sig för att resa till Kiev av rädslan för radikala aktivister, men jag hoppas att landet kan enas under Eurovision.

Ryssland kommer inte att delta nästa år, gissar Veronica Melkozerova.

– Reaktionen i ryska medier är ursinnig, och går ut på att Sergej Lazarev vann folkets röst, men att Ukraina fick juryns röster av politiska skäl.

Äventyrar fredsprocessen

Konstantin Kotjatjov, ordförande i utrikesutskottet i ryska parlamentets överhus, drar till och med slutsatsen att Ukrainas vinst äventyrar fredsprocessen i östra Ukraina.

"Av den orsaken förlorade Ukraina" skriver han på Facebook och fortsätter:

"Det landet behöver nu, lika mycket som luft, är fred. Men krig vann", skriver han.

Ryska tabloiden Komsomolskaja Pravda har publicerat en artikel med rubriken "Hur den europeiska juryn stal segern från Lazarev". Tidningen kräver en granskning av resultaten på grund av det "politiska" innehållet i Jamalas sång, och varnar homosexuella för att de kommer att få ett "tufft mottagande" i Ukraina nästa år.

"Det är tydligt att detta är en helt och hållet politisk historia, eftersom vi (Ryssland) vann förstaplatsen när folket röstade", skriver tidningen.

Privat
Veronica Melkozerova, kulturjournalist i Ukraina.