Nyheter Världen

Segertippad Vucic vinner Serbienval

Premiärministern Aleksandar Vucic segrade i dagens serbiska parlamentsval. Men Vojislav Seseljs nationalistiska parti SRS väntas bli tredje största parti.
Premiärministern Aleksandar Vucic segrade i dagens serbiska parlamentsval. Men Vojislav Seseljs nationalistiska parti SRS väntas bli tredje största parti.

Premiärminister Aleksandar Vucic har utropat sig till segrare i parlamentsvalet i Serbien.Men det ultranationalistiska SRS ser ut att bli det tredje största partiet och kan därmed försvåra Vucics närmande till EU.

Vucic och hans Serbiens progressiva parti (SNS) får majoritet i parlamentet med ett stöd på upp emot 56 procent, enligt de första preliminära valresultaten.

Valet är Serbiens tredje på fyra år och utlystes i förtid av Vucic, som trots majoritet i parlamentet sade sig vilja ha ett klart mandat att föra landet in i EU.

– Det här valet handlar om Serbiens framtid. Vi kommer inte tillåta att landet vänder åter till det mörka förflutna som vi trodde var passerat sedan länge, sade Vucic på sitt sista kampanjmöte enligt AFP.

"Moskva har aldrig bombat oss"

Men Vojislav Seseljs nationalistiska parti SRS väntas bli det tredje största partiet med drygt 7 procent. Det vill inte se ett EU-medlemskap. Serbien kan inte "vänta sig att något positivt ska komma från EU", anser Seseljs med hänvisning till Natobombningarna av Serbien i samband med Kosovokriget 1999.

– Serbien kan bara vara tryggt om vi lierar oss med Moskva, som alltid har hjälpt oss och aldrig bombat oss, har Seselj tidigare sagt enligt nyhetsbyrån Reuters.

När Vucic lade sin röst i en vallokal i en förort i Belgrad på eftermiddagen var han tydlig med att han inte tänker göra några kompromisser med SRS om närmandet till EU.

– Vi kommer att fortsätta i samma spår mot Europa, sade premiärministern.

"Inte bra med ett parti"

Belgradbon Srdjan Zivkovic ville inte säga vem han har röstat på, men tycker att det är bra att premiärministerns parti väntas förlora lite av sin makt i valet.

– Det är inte bra med ett parti som har all makt som det har varit här, säger han.

Det serbiska socialistpartiet ser ut att bli det andra största partiet med drygt 12 procent av rösterna, skriver AFP.

Darko Vojinovic/AP/TT
"Varje dag växer vårt stöd hos folket. Det ser vi på antalet nya medlemmar", sade nationalistledaren Vojislav Seselj till TT en månad före valet.
Darko Vojinovic/AP/TT
Serbiske premiärministern Aleksandar Vucic söker mandat för att föra landet in i EU och väntas vinna en klar majoritet. Arkivbild.
Darko Vojinovic/AP/TT
Anhängare till Vojoslav Seseljs ultranationalistiska parti SRS viftar med ett porträtt på den ryske presidenten Vladimir Putin under ett valmöte i Novi Sad tidigare i veckan.