Nyheter Sverige Sverige-topp

Semestervädret snart tillbaka

Ett lågtryck drar in över hela landet i slutet av veckan, men det finns hopp om ett högttryck i mitten av nästa vecka, enligt SMHI. Arkivbild.
Ett lågtryck drar in över hela landet i slutet av veckan, men det finns hopp om ett högttryck i mitten av nästa vecka, enligt SMHI. Arkivbild.

Solen tar en tillfällig paus och lämnar plats för regn och åska.Men håll ut - under nästa vecka spås det vackra vädret vara tillbaka.

Även om ett lågtryck i slutet av veckan drar in över landet med regn och åska finns hopp om fina dagar i mitten av nästa vecka, enligt Mats Olsson, meteorolog på SMHI.

– Vi går mot ostadigare väder och lägre temperaturer. Men i slutet av denna tiodygnsprognos finns signaler om ett nytt högtryck och varmare luft som kan komma att pressas upp från Medelhavet till oss. Det är förstås en osäker prognos. Men sommaren är inte slut, bara tillfälligt, säger Mats Andersson till TT.

Däremot kommer det bli allt vanligare med kraftiga regnskurar av det slag som under gårdagen bland annat skapade översvämning vid en av Stockholms tunnelbanestationer, påpekar han.

De intensiva skurarna hänger samman med klimatförändringarna, menar Mats Andersson. Ända sedan november förra året har varje månad globalt sett varit en hel grad varmare än normalt. Även om det har funnits områden som varit kallare, har det på andra platser varit så mycket varmare att temperaturen totalt sett stigit, berättar Mats Andersson.

– Vi har fått en högre temperatur och de stiger hela tiden. När det sker blir det mer fuktighet i luften och då också gynnsammare för kraftiga regnskurar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset