Nyheter Världen

Senaten godkände provocerande namn

Det spekuleras i huruvida Ted Cruz har fått igenom sin vilja att döpa ett torg efter en kinesisk dissident genom byteshandel.
Det spekuleras i huruvida Ted Cruz har fått igenom sin vilja att döpa ett torg efter en kinesisk dissident genom byteshandel.

Kohandel mellan president Barack Obama och presidentaspiranten Ted Cruz kan ligga bakom att ett torg i Washington DC får ett kontroversiellt namn – samt att en diplomat till Sverige kunnat utnämnas.

Den amerikanska senaten har godkänt en plan för att uppkalla ett torg vid den kinesiska ambassaden efter en kinesisk pro-demokratisk dissident. Det spekuleras i huruvida beslutet är en del i en byteshandel som gjorde att Barack Obama till slut kunde utnämna diplomater till Sverige och Norge.

Senaten godkände enhälligt förslaget från senator Ted Cruz om att döpa torget efter Nobelpristagaren Liu Xiaobo.

"Det är provocerande och kontraproduktivt. Vi uppmanar USA att stoppa sådana åtgärder", säger kinesiska ambassadens talesman Zhu Haiquan i ett meddelande.

Enligt källor i kongressen har senatens godkännande varit en byteshandel med Cruz, som länge ska ha blockerat Obamas möjligheter att utnämna nya ambassadörer. Godkännandet sammanfaller med att senaten har godkänt nomineringarna av Azita Raju som svensk ambassadör och Sam Heins som nytt sändebud i Oslo.

Cruz talesperson bekräftar att Texassenatorn har tagit bort sina krav på uppehåll i nomineringar men han vill inte kommentera om detta är en del i en byteshandel.