Sport

Ser inte Ungern som en nyckelmatch

Lars Lagerbäck. Arkivbild.
Lars Lagerbäck. Arkivbild.

En förlust mot Portugal kan Island ta.Förbundskaptenen Lars Lagerbäck vill dock inte utse Ungern till en nyckelmatch i EM.– Det handlar om att ta poäng i alla tre matcherna, säger 67-åringen.

Pressuppbådet är större och mer internationellt än tidigare. Frågorna handlar inte enbart om hur den lilla önationen Island – med drygt 350 000 invånare – lyckats ta sig till sitt första internationella mästerskap.

Det märks att EM-premiären mot stornationen Portugal på tisdagen är nära nu för förbundskaptenen Lars Lagerbäck och hans Island.

– Normalt sett är den första matchen något av en nyckelmatch, men jag tror inte att det är det denna gång, säger Lars Lagerbäck under en presskonferens i den lilla franska alpbyn Annecy, där Island har slagit läger.

Ungern inget dåligt lag

Samtidigt vill han inte påstå att den andra gruppspelsmatchen mot Ungern den 18 juni i Marseille är viktigare än mötena med Portugal och Österrike (22 juni i Saint-Denis).

– Alla säger att Ungern är en nyckelmatch, men Ungern är inget dåligt lag heller. Det handlar om att ta poäng i alla tre matcherna.

En förlust mot Portugal på Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne kan de isländska EM-debutanterna ta, menar 67-åringen.

– Om du spelar mot den stora favoriten, sett till tidigare resultat, tror jag att vi kan hantera en förlust.

TT: Vad tror du om era chanser i EM?

– Jag tror alltid du har en realistisk chans i fotboll. Om vi uppträder som vi har gjort innan har vi en ganska bra chans att gå vidare från gruppspelet.

Pepe – en man för Hollywood?

Det är en utvilad Cristiano Ronaldo som väntar. Superstjärnan har haft en kortare semester inför EM efter Champions League-titeln med Real Madrid.

– Jag tror att du kan förvänta dig att se det bästa av Ronaldo – förutom i matchen mot oss, säger Lagerbäck.

I samband med Champions League-finalen utnämnde Viasat-experten Lagerbäck Portugals mittback Pepe till en filmare. Lagerbäck anser dock inte att Real-spelaren på något sätt är unik och anser att filmande spelare ska kunna stängas av i efterhand efter videogranskning.

Pepes chanser till en ny karriär då?

– För mig är det filmning på hög nivå. Jag vet inte vilka krav de har i Hollywood. Kanske kan han inte få ett jobb där, men det är nära. Men jag är inte en expert på det området, säger Lars Lagerbäck med ett leende.

Läs också