Nyheter Toppnyheter Världen

Serbisk nationalist friad i Haag

Vojislav Seselj. Arkivbild.
Vojislav Seselj. Arkivbild.

Den serbiske nationalisten Vojislav Seselj hyllar domarna efter att ha friats av FN:s krigsförbrytartribunal.Åklagaren, som yrkat på 28 års fängelse, säger att många offer kommer att bli besvikna.

Seselj var inte närvarande när domen meddelades. Han är på permission för att behandlas för levercancer. När han mötte medier i Belgrad hyllade han domarna.

– Efter alla rättegångar som anklagat oskyldiga serber som fått drakoniska straff kom det fram två domare som är hederliga och rättvisa människor, säger Seselj enligt AFP.

Han sade vidare att domarna "visat att deras professionalism och heder stod över politiska påtryckningar".

"Konstig dom"

Roland Kostic, docent i fredsforskning vid Uppsala universitet, anser att domen är motsägelsefull.

– Det är en konstig dom som kommer från Haag i dag, definitivt. Den är motsägelsefull om man jämför med tidigare processer och domar som kommit från Haag.

Han frågar sig vilken bild Haag vill skapa av konflikten.

Kostic trodde att Seselj skulle dömas på några punkter till nio–tolv års fängelse, eftersom han redan har suttit i Haag nästan tolv år i väntan på domen. 

– Jag tror att Seselj med all sannolikhet kommer att driva en skadeståndsprocess och att han kommer att göra allt vad som står i hans makt för att förminska tribunalen, säger han.

Besvikna offer

Seselj var åtalad på nio punkter, varav tre var brott mot mänskligheten, och friades på alla punkter.

Serge Brammertz, tribunalens chefsåklagare med ansvar för före detta Jugoslavien, säger i ett uttalande att domen nu ska granskas för att se om det finns anledning att överklaga den.

"Vi har full förståelse för att många offer och samhällen kommer att bli besvikna över domstolens utslag", kommenterar han.

Bör förklaras

Jonas Alberoth, ställföreträdande generaldirektör för Folke Bernadotteakademin, konstaterar att den friande domen är förvånande.

– Det är intressant eftersom de flesta utomstående bedömare, och intressant nog han själv också, trodde att han skulle dömas.

Alberoth arbetade själv i regionen under delar av kriget. Han säger att det är viktigt att domstolen tydligt kan tala om varför Seselj frias, annars finns risk för att förtroendet för domstolen urholkas.

Delta i valrörelse

Den 61-årige Seselj är ordförande för Serbiska radikala partiet (SRS) och var en av 1990-talets mest högljudda förespråkare för ett Stor-Serbien.

Han planerar att delta i den serbiska valrörelsen och räknar med att SRS, som bara fick två procent i det senaste valet, kommer att stärkas betydligt.

– Nu kommer vi att få mer än 20 procent. Det hävdar jag. För vi har helt förnyat partiet de senaste 16 månaderna. Varje dag växer vårt stöd hos folket. Det ser vi på antalet nya medlemmar, sade han nyligen i en intervju med TT.