Sport Sport-topp

Seriedominanterna i drömfinal

Skellefteås tränare Hans Wallson under lagets sista träning inför första SM-finalen.
Skellefteås tränare Hans Wallson under lagets sista träning inför första SM-finalen.

Tre år i rad har de slutat etta och tvåa i grundserien.Nu får Skellefteå och Frölunda äntligen mötas i SM-final.En drömfinal, enligt många.

I eftermiddag klockan 15 spelas den första matchen i Skellefteå Kraft Arena.

Det rutinerade hemmalaget, seriesegrare i SHL fyra år i rad, spelar sin sjätte raka final och jagar tredje SM-guldet under den finalsviten. Skellefteå vann guld 2013 och 2014 och har totalt tre titlar i historien.

– Det känns rättvist att ettan och tvåan i grundserien får göra upp om det här. Tittar man över säsongen så är det vi och Frölunda som har varit mest konsekventa, säger tränaren Hans Wallson.

Det orutinerade bortalaget gör sin första final på tio år. Den gången blev det stryk mot Färjestad, samma lag som man besegrade 2005 då det senaste SM-guldet av totalt tre kom.

– Skellefteå är det lag som vi har jagat i tre år, nu har vi dem äntligen i kikarsiktet, säger tränaren Roger Rönnberg vars Frölunda vann tre av fyra möten mot Skellefteå under grundserien.

Frölunda lämnade på förmiddagen Göteborg med charterflyg utan skadade centern Patrik Carlsson. Nicklas Lasu tar hans plats mellan Ryan Lasch och Artturi Lehkonen och Christoffer Ehn ersätter i fjärdekedjan. Carlsson är aktuell för spel i den andra finalen, som spelas redan i morgon i Göteborg.

Skellefteå saknar fjolårets slutspelssuccé Axel Holmström, som då slog Daniel Sedins poängrekord för juniorer och vann poängligan med 18 poäng (7+11). Holmström missade också den avgörande semifinalen mot Växjö.