Nöje Musik Nyheter Metro Music

Sexbrotten kastar mörk skugga

Weekendfestivalen i Stockholm under helgen.
Weekendfestivalen i Stockholm under helgen.

I helgen anmäldes ännu en våldtäkt på en musikfestival. Det är bara det senaste fallet i ett stort antal rapporterade övergrepp på landets festivaler under sommaren.

En kvinna i 20-årsåldern har anmält att hon våldtagits under Weekend-festivalen i Stockholm på lördagskvällen. Våldtäkten ska ha begåtts på en toalett inne på festivalområdet. Ingen har gripits för händelsen.

– Nej, det finns ingen misstänkt, men man har fått någon beskrivning av hur personen ser ut, säger Jan-Åke Nilsson, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen, till Aftonbladet.

Flera fall

Tidigare i somras inträffade flera våldtäkter på Bråvallafestivalen i Norrköping. Under Peace & Love i Borlänge inkom två anmälningar om sexuellt ofredande redan första dagen, och på Putte i Parken i Karlstad tog polisen emot över 30 anmälningar om sexuellt ofredande. Händelserna har också skapat eko i utländska medier.

Det nyss anmälda övergreppet på Weekend-festivalen väcker ilska i sociala medier. "Är det praxis att man skall våldta på festivaler? Har det blivit en trend? Fy fan vad jag skäms över att vara man", lyder en kommentar på Twitter. "Nu får det FAN vara nog", skriver en annan.

Krav från artister

Den stora mängden anmälda sexbrott har gjort att flera svenska artister, bland dem Adam Tensta och Silvana Imam, har krävt trygghetspersonal på sina spelningar. Festivalarrangörerna har också satsat på internutbildningar och extrapersonal, och polisen lanserade i juni sin kampanj #tafsainte för att få stopp på sexuella ofredanden.

TT har sökt arrangörerna till Weekend Stockholm för en kommentar till det inträffade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset