Nyheter Sverige

Sexologen: Tänk på det här när du har utomhussex i sommar

När temperaturen stiger faller kläderna av och för många innebär det även ökad sexlust. 
När temperaturen stiger faller kläderna av och för många innebär det även ökad sexlust. 

Picknicksex, båtsex, parkbänkssex - möjligheterna till utomhussex tycks vara oändliga under sommarmånaderna. Men lusten kräver lite planering – och diskretion. Johan Nilsson, sexolog på UMO förklarar varför.

När temperaturen stiger, faller kläderna av och för många innebär det även ökad sexlust. Semesterledigheten gör att många sovrumstraditionalister vågar sig ut i det fria och skaffar sig lite mer omväxlande sexvanor.

– Man blir ofta mer sugen på sex när det är varmt. Det finns ingen fysiologisk förklaring men jag tror det har att göra med att man är ledig, vistas ute och ser fler människor och kanske även har lite mindre kläder på sig, säger Johan Nilsson, sexolog på UMO.

Enligt Johan Nilsson påverkas våra sexvanor även av den ökade alkoholkonsumtionen under sommaren. 

– Man vågar lite mer men vi tar också mer risker och blir sämre på att använda skydd när vi dricker, säger han.

LÄS MER: De falska sexmyterna vi alla tror på – och den som faktiskt är sann​

Sommaren är inte bara singlarnas högtid, för stadiga par innebär semestern ofta en mer spännande tid i sexlivet. Man har mer tid att ägna sig åt varandra – och åt att ha sex, både inne- och utomhus.

– Många får ofta en mer lustfylld inställning till sex eftersom man kan ha det på platser och tillfällen på dygnet som man annars inte har. Vissa kanske bara har tid på kvällarna efter jobbet eller när barnen sover, säger Johan Nilsson. 

Men får man för sig att ha sex på klippan vid havet, gäller det att ta hänsyn till andra också.

– Det finns lagar som man måste förhålla sig till, i första hand lagen om förargelseväckande beteende. I regel är det inga problem, men det kan vara bra att tänka på om någon kan se er, och i så fall hur väl, säger Johan Nilsson.

Därför kan det vara bra att planera lite innan man beger sig ut på äventyr.

– Ha sex på platser där andra inte helt uppenbart kan få syn på dig, men där du fortfarande kan få lite utomhuskänsla. Det skulle kunna vara att ha sex i vatten, på en avskild klippa, i skogen, om man har en trädgård utan insyn eller vid sin sommarstuga om det ligger avskilt från grannar, säger han.

LÄS MER: Studie: Det här är den farligaste sexställningen för män​

Mer om Hälsa

Läs också