Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Sextrakasserier i debattfokus

Statsminister Stefan Löfven (S) talar under partiledardebatten.
Statsminister Stefan Löfven (S) talar under partiledardebatten.

De sexuella trakasserierna i bland annat Stockholm och Köln stod i fokus i årets första partiledardebatt.– Varje kvinnas kropp är hennes. De skyldiga ska straffas, sade statsminister Stefan Löfven.

M-ledaren Anna Kinberg Batra varnade för ett läge där polisens arbete med anmälda fall av övergrepp och trakasserier mot kvinnor styrs av politiska överväganden.

– Ingen ska behöva acceptera detta. Alla ska kunna lita på att polisen gör det den kan, det får aldrig bli politik kring detta. Det är farligt för ett samhälle om människor inte litar på polisen, sade hon.

Två partier – SD och KD – försökte dra politiska växlar på händelserna. Kristdemokraterna föreslår strängare straff.

KD vill utvisa

– Det måste gälla oavsett vem förövaren är, men är det så att man är asylsökande eller har tillfälligt uppehållstillstånd, så bör det få konsekvensen att man blir utvisad, sade KD-ledaren Ebba Busch Thor till TT.

Hon deltog inte i debatten, eftersom hon saknar riksdagsplats.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson lyfte upp förövarnas bakgrund.

– Är det att stå upp för kvinnor att förneka orsakerna och den kultur som är orsaken till att kvinnor omringas av män och trakasseras sexuellt? frågade han Stefan Löfven i ett replikskifte.

Oavsett bakgrund

Han kallade hösten 2015 en av de mörkaste perioderna i Sveriges historia och upprepade kravet på en utredning av frågan om att omvandla permanenta uppehållstillstånd till tillfälliga.

Löfven svarade att han har svårt att ta SD-ledarens nyvunna vurm för jämställdhet på allvar mot bakgrund av den så kallade järnrörsskandalen när en SD-företrädare kallade en ung kvinna för hora. Samtidigt betonade han att brott ska beivras oavsett förövares bakgrund.

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt angrep Åkessons vinkel.

– Som feminist bekämpar jag alla former av kvinnoförtryck oavsett varifrån det kommer. Men det finns de som bara intresserar sig för det om förövaren kommer från andra länder. Det är inte feminism, det är rasism, sade han.

Jan Björklund å andra sidan kritiserade vänsterfeminister som inte vågar prata om hederskultur i rädsla för att peka ut invandrare.

Nya samtal

Annars ville statsministern helst prata om reformbehov och investeringsbehov i utbildningar och bostäder. Han bjöd in till nya samtal om uppgörelser med oppositionen.

– Sverige behöver investeringar, vi behöver samarbete. Jag välkomnar de många överenskommelser som slöts förra året, jag ser fram emot fler, sade han och hänvisade till den senaste inbjudan om bostadspolitiken.

Både Liberalernas ledare Jan Björklund och Centerns gruppledare Anders W Jonson kritiserade Löfven för att inte vilja sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Björklund kritiserade också bristen på bostadspolitik.

– Det finns två saker som saknas på svensk bostadsmarknad. Det är bostäder och det är en marknad, sade han.

Jessica Gow/TT
Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra (M) i talarstolen under partiledardebatten.
Jessica Gow/TT
Andreas Carlson (KD), Jan Björklund (L), Anders W Jonsson (C) och Anna Kinberg Batra (M) under partiledardebatten i riksdagen.