Nyheter Världen

Sexuellt våld rutin i Mexiko

Claudia Medina Tavariz greps i augusti 2012 misstänkt för samröre med organiserad brottslighet. Efter gripandet blev hon misshandlad, skendränkt och utsatt för sexuella övergrepp, skriver Amnesty International i sin rapport.
Claudia Medina Tavariz greps i augusti 2012 misstänkt för samröre med organiserad brottslighet. Efter gripandet blev hon misshandlad, skendränkt och utsatt för sexuella övergrepp, skriver Amnesty International i sin rapport.

Tortyr och sexuellt våld mot kvinnor är rutin i mexikanska förhörsrum. Överordnade ser mellan fingrarna och våldet sker ostraffat, enligt en ny rapport från Amnesty International.

När Amnesty intervjuade 100 kvinnor som anmält den mexikanska polisen eller militären för tortyr i samband med brottsutredningar, svarade var tredje kvinna, att de våldtagits. De berättade också om hur de utsatts för olika former av sexuella trakasserier och sexuellt våld, som elektriska chocker i könsorganen, införande av fingrar och föremål i underlivet och hot om våldtäkt.

– Att våld av det här slaget existerar känner vi till, men det är överraskande att det sker i en sådan omfattning. De som drabbas är oftast outbildade och kommer från fattiga förhållanden, säger Katarina Bergehed, sakkunnig för kvinnors rättigheter vid svenska Amnesty, till TT.

Framtvingade bekännelser

I rapporten berättas om en 26-årig kvinna som greps 2013 och som fortfarande är fängslad. Hon fick elektriska chocker i könet, kvävdes i plastpåse, fick huvudet doppat i vatten och våldtogs av sex poliser.

Efteråt tvingades hon att skriva under en bekännelse om medlemskap i en drogkartell. Trots påstötningar om fallet har ingen utredning mot poliserna påbörjats.

– Tortyren är både ett personligt och rättsligt övergrepp, eftersom det sedan används för att döma personer. Det är ett helt system där det ena övergreppet från statens sida leder till nya övergrepp, säger Katarina Bergehed.

Myndigheter mörkar tortyr

Under arbetet med rapporten har Amnesty mötts av ett direkt motstånd från mexikanska myndigheter som aktivt undanhållit uppgifter eller på andra vis försvårat undersökningen.

Organisationen riktar också kritik mot hur rättsväsende och politiker försöker mörka problemen med tortyr, bland annat hur bekännelser framtvingade under tortyr fortfarande används som bevisning i domstolar.

Trots runt 15 000 anmälningar om tortyr årligen har bara 15 fall lett till fällande domar de senaste 25 åren.

– Det är så oroväckande med just Mexiko att man någonstans har signalerat att detta både är accepterat och möjligt att göra utan att straffas, säger Katarina Bergehed.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset