Nöje Film Nyheter Ekonomi

SF byter namn och filmsatsar

SF, Svensk Filmindustri. Arkivbild.
SF, Svensk Filmindustri. Arkivbild.

Bonnierägda Svensk Filmindustri byter namn till SF Studios och satsar på att producera fler filmer på egen hand, många på engelska avsedda för en internationell marknad.

– Vi har tittat på hela värdekedjan för filmvärlden, vilka som är aktiva i industrin och hur de definierar sin roll. De stora internationella studiorna arbetar med alla delar av kedjan – och det kommer vi också att göra, säger vd Jonas Fors som berättar för Dagens Industri om planerna.

SF Studios satsar bland annat på filmen om tennisstjärnan Björn Borg, "Borg vs McEnroe" i regi av dansken Janus Metz enligt Variety, "The emigrants", efter Vilhelm Mobergs "Utvandrarna" i regi av Daniel Espinosa, och "Horizon line", regisserad av Babak Najafi.

De engelskspråkiga filmerna beräknas ha premiär under 2017 och 2018 och ha budgetar på 150–300 miljoner kronor, att jämföra med en snittbudget för svensk film på 19 miljoner kronor.

– Vi vill vara ett alternativ till det amerikanska studiosystemet med budgetar mellan en halv och en miljard kronor, men där det kreativa läget inte är lika fritt. Vi vill producera film på internationell nivå, men med högre ton, säger Fors till DI.