Nöje Film

SF:s vd svarar på kritiken

SF Studios har hamnat i rejält blåsväder. Arkivbild.
SF Studios har hamnat i rejält blåsväder. Arkivbild.

Filmbolaget SF Studios får hård kritik för fester med lättklädda damer och grabbkultur. "Osmakligt", säger kulturministern. Men SF Studios känner inte igen sig i kritiken.

Många vittnar enligt SVT:s "Kulturnyheterna" om att filmbolaget SF Studios präglas av en "sexistisk grabbkultur". Enligt tidigare medarbetare ska ledningen ha festat i Cannes på en lyxyacht och vistats på nattklubben VIP Room där personal poserar nakna.

I ett mejl till "Kulturnyheterna" bemöter företagets vd Jonas Fors kritiken.

"SF Studios arrangerar inte och betalar inte för några evenemang på nattklubben VIP Room i Cannes", skriver han. Han beskriver dock stället som en populär mötesplats i samband med festivalen och skriver att en del SF-medarbetare har besökt klubben utanför arbetstid. "En del av våra medarbetare, både män och kvinnor, har valt att besöka klubben på egen bekostnad. Utanför arbetstid. Så även jag".

Enligt SF Studios är inte VIP Room någon stripp- eller sexklubb.

En av dem som framfört hård kritik mot SF är "En man som heter Ove"-regissören Hannes Holm.

– När jag sitter i Sverige och jobbar och får höra talas om det här vilda festandet nere på Rivieran och får läsa om det i tidningen, då blir jag väldigt arg och irriterad. Svenska filmarbetare jobbar arslet av sig och så dyker det upp champagnefester, yachter och lättklädda flickor, säger han till "Kulturnyheterna".

"Osmakligt"

Sedan 2013 har SF Studios och Tre vänner fått mer än 40 miljoner kronor i stöd för filmproduktion från Svenska Filminstitutet, rapporterar SVT Kulturnyheterna. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) är en av dem som reagerat över uppgifterna. I ett sms till Expressen skriver hon att hon räknar med en fortsatt granskning av rutinerna:

"Det är osmakliga uppgifter som kommit till allas kännedom under kvällen. Jag ser fram emot att Filminstitutet nu ser över om det behövs ytterligare regler för att säkerställa att samhällets pengar går till dem som faktiskt gör film."

Känner inte igen

SF Studios förstår dock inte var all kritik kommer ifrån. Det har varken förekommit vilt festande eller lättklädda damer. Och lyxyachten, den hyrde företaget av kostnadsskäl.

– Det blev ett betydligt mer kostnadseffektivt boende med en båt, säger informationschefen Stefan Klockby till TT.

Klockby känner inte igen bilden av en sexistisk grabbkultur:

Delägare i båten

Enligt Resumé är SF Studios styrelseordförande Mikael Lövgren delägare i lyxyachten som filmstudion hyrt i Cannes. Stefan Klockby säger till TT att man har fått hyra båten till rabatterat pris, men vill inte avslöja några summor. Enligt Resumé hyrs båten, som heter "Naughty by nature", normalt ut för 51 000 euro i veckan, alltså närmare en halv miljon kronor.

TT: Ser du något problem i att företaget hyr en båt som delvis ägs av styrelseordföranden?

– Ja nu så här i backspegeln kan det vara ett problem. Nu får vi fundera på om vi ska göra det, men vi jobbar hårt för vår ekonomi hela tiden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset