Nöje Film TV

Sheen ser fram emot Sverigebesöket

Skådespelaren Charlie Sheen, känd från bland annat "2 1/2 män" och "Plutonen" kommer till Sverige för en samtalskväll på Waterfront i Stockholm. Arkivbild.
Skådespelaren Charlie Sheen, känd från bland annat "2 1/2 män" och "Plutonen" kommer till Sverige för en samtalskväll på Waterfront i Stockholm. Arkivbild.

Det har gått sju månader sedan Charlie Sheen berättade om sin hiv-diagnos. Nu kommer han till Sverige för att tala om sitt liv och sin karriär under en samtalskväll.

– Jag ser fram emot att ha en kul kväll och vill lämna med ett bra budskap, säger Sheen.

Sedan sitt direktsända avslöjande i amerikanska NBC säger Charlie Sheen att han har mötts av kärlek och hyllningar – och forskare vid San Diego State University i Kalifornien talar om en "Charlie Sheen-effekt" när det gäller medvetenheten om sjukdomen.

– Jag är väldigt stolt över det! Det tog bort lite av smärtan ur det här, säger Charlie Sheen till TT.

Intervjuas av Strage

På onsdag intar han Waterfont i Stockholm där han, inför publik men utan filmkameror, ska intervjuas av journalisten Fredrik Strage.

– Vi ska föra en öppen dialog och förhoppningsvis blir det en hel del bra historier och samtal om vad som händer nu och framöver. Jag hoppas på en bra kväll... everybody wins, säger Sheen.

Efter att ha blivit intervjuad av Strage kommer Sheen att svara på frågor från publiken. Han har ingen aning om vilka ämnen som kommer att lyftas när ordet blir fritt, men är inte speciellt nervös.

– Mina tidigare erfarenheter säger att folk inte ställer frågor bara för att måla upp mig som en skurk eller för att förta stämningen. Folk är nyfikna över saker och vill höra svaren direkt från mig – och det här är ett perfekt tillfälle för det.

"Befriande ögonblick"

Han säger att han står för allt han har gjort och att han alltid svarar ärligt, men att han inte kommer att svara på några frågor som han upplever som opassande.

Charlie Sheens liv har i perioder varit kantat av skandaler och hans agerande har resulterat i många rubriker. Sedan intervjun i NBC har han dock visat upp en annan sida och själv känner han sig som en helt ny person sedan dess. I intervjun berättade han bland annat att han har betalat stora summor pengar till folk som har känt till hans hemlighet och använt det för att utpressa honom.

– Det var väldigt svårt att hålla det här hemligt och det var ett så befriande ögonblick att äntligen kunna prata om det, säger Sheen.

Får kramar på stan

När han lämnade tv-studion den där tisdagen i november kände han sig fri. Och trots att han fortfarande var orolig över hur nyheten skulle tas emot av omvärlden minns han att han tänkte: "okej, det här är ett första steg mot ett bättre liv".

Men mottagandet visade sig vara övervägande positivt.

– När jag är ute och går stannar folk och hoppar ut ur sina bilar för att skaka min hand, ge mig en kram eller för att prata om någon av deras närstående som jag har berört eller gett mod att vara öppen och ärlig.

Han är både stolt och imponerad över uppgifterna om att medvetenheten om hiv har ökat kraftigt sedan hans avslöjande.

– Jag känner mig hedrad över att bära facklan och över att förhoppningsvis kunna leda ut andra ur deras mörker.

Spelar i terrordrama

Nu hoppas Sheen få lämna skandaler och rubriker bakom sig för att fokusera på det han egentligen vill ägna sig åt – att skådespela.

Den Golden Globe-prisade skådespelaren ser fram emot att ta sig an nya film- och tv-roller och syns dessutom i det kommande dramat "Nine eleven", som handlar om fem personer som fastnar i en hiss under terrorattacken mot World Trade Center, 2001.

– Alla vet ju uppenbarligen hur det hela slutade. Men de lyckades ju göra en ganska framgångsrik film om Titanic och där visste vi ju också hur det skulle sluta, säger Sheen.

Peter Kramer/AP/TT
Den 17 november i fjol medverkade Charlie Sheen i NBC:s "Today" där han berättade om sin hiv-diagnos. "Det var ett befriande ögonblick att äntligen kunna prata om det", säger Sheen till TT. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset