Sport

Shejk storfavorit i Fifa-valet

Karl-Erik Nilsson, här med rekordhållaren Therese Sjögran. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson, här med rekordhållaren Therese Sjögran. Arkivbild.

Ett enat Europa står bakom Gianni Infantino som ny ordförande i världsfotbollens Fifa.Men svenske fotbollsordföranden Karl-Erik Nilsson tror att shejk Salman från Bahrain blir svår att stoppa.– Har man Asien och Afrika helt bakom sig är man storfavorit, säger Nilsson inför fredagens val.

Alla 209 nationsdelegater har en röst då en ny ordförande ska väljas i Internationella fotbollsförbundet efter den korruptionsavstängde Sepp Blatter. Men de kontinentala förbunden är tunga och sätter tryck på sina medlemsnationer.

Så även om schweizaren och Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) generalsekreterare Gianni Infantino har stöd från både Europa och Sydamerika så är det mycket möjligt att shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa från Bahrain, som basar i Asiens fotbollsförbund, tar över rodret i världsfotbollen.

De nordiska fotbollsförbunden har gemensamt träffat alla fem kandidaterna innan de bestämde sig för att rösta på Infantino – som ju lanserats av Uefa.

– Vi är nog unika i att ha träffat alla kandidater och det är ingen tvekan om att vi är överens om att stötta Infantino, säger Nilsson till TT.

– Men är det så att shejk Salman har ett så pass stort stöd som det har signalerats från Afrika och Asien blir han väldigt svårslagen. Jag tror att Infantino har stöd från alla de 53 nationerna i Europa. Men utmaningen är ju få ett minst lika starkt stöd i övriga världen.

Mycket snack

Så korridorsnacket kommer att vara omfattande inför valet i Zürich.

– Det kommer att bli diskussioner med de kollegor som man känner från andra världsdelar. De jag är bekant med brukar jag alltid prata med och det kommer jag att göra nu också.

TT: Varför Infantino?

– Han pratar om förändringarna som behöver göras, men han pratar också om fotbollsutveckling. Han var också en av två från Europa som var med och tog fram reformprogrammet.

– Rent personligt gjorde han ett väldigt gott intryck, vi känner honom sedan många år tillbaka och det kanske också påverkar oss lite grann.

Räcker reformerna?

Många befarar att det reformprogram som tagits fram inte är tillräckligt för att rensa Fifa från korruption. Infantino var i flera år Michel Platinis högra hand i Uefa, samme Platini som också avstängts för korruption. Och shejk Salman har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter.

– Jag känner mig trygg i två avseenden. Dels så har det nu fastlagts ett väldigt starkt reformprogram, dels kommer den nye presidenten att ha ett oerhört tryck på sig att följa det reformprogrammet. Han måste också se till att det blir en kulturförändring och en organisatorisk förändring.

– Det är klart att han shejk Salman är befläckad av det här, men han har till oss gett signaler om att det har skett vid sidan av hans mandat. Alla fem kandidater har ju varit med i fotbollen tidigare, de har kopplingar både med Platini och med Blatter. Om vi skulle hitta någon som inte har någon som helst beröring med någon annan inom fotbollen hade vi fått gräva väldigt djupt, säger Karl-Erik Nilsson.