Nyheter Ekonomi Sverige

Shekarabi utmanar riksdagen med krav

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill tvinga staten, kommuner och landsting att ställa krav på "schyssta villkor" för de anställda hos leverantörer som får kontrakt för varor och tjänster. Arkivbild.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill tvinga staten, kommuner och landsting att ställa krav på "schyssta villkor" för de anställda hos leverantörer som får kontrakt för varor och tjänster. Arkivbild.

Staten, kommuner och landsting ska ställa krav på löner och andra villkor hos bussbolag, matleverantörer och andra när de ger dem uppdrag. Det vill åtminstone regeringen.Men det är oklart om den får stöd i riksdagen.

– Vi kommer att lägga fram en proposition som gör det obligatoriskt att ställa krav på schyssta villkor i offentliga upphandlingar så att vi får bort social dumpning från branscher som finansieras med skattemedel, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– I dag får den som erbjuder löner och villkor som är under miniminivåerna i svenska kollektivavtal en konkurrensfördel.

Finns som utkast

I en så kallad aktuell debatt i riksdagen om regeringens planer, som Socialdemokraterna själva hade begärt för att få övriga partier att visa korten, var kritiken från de borgerliga partierna stark. De hävdar att förslagen, som ännu bara finns i form av ett utkast, i praktiken utestänger småföretag och företag som inte har kollektivavtal.

Sverigedemokraterna säger sig stå för en tredje linje. SD vill inte ha krav på kollektivavtal för leverantörer, men säger ja till att villkoren ska motsvara kollektivavtal. Facken ska heller inte ges en roll som innebär att de ska kontrollera om villkor är uppfyllda, det ska beställaren själv göra.

SD hoppas få gehör

I slutänden kan det hänga på om SD stödjer regeringens förslag eller bestämmer sig för att inte rösta emot det.

Mikael Eskilandersson (SD) hoppas att regeringen tar hänsyn till vad han sade i debatten.

– Om de vill ha stöd i kammaren är det ju bra om det tilltalar oss, det skulle inte kräva så stora förändringar.

– Och Alliansen verkar ju stå för en linje där man inte ska ställa några krav alls, säger Eskilandersson.

Ardalan Shekarabi lovar en proposition till riksdagen före sommaruppehållet, för att den nya lagen ska kunna träda i kraft den 1 januari 2017.