Nyheter Sverige

Sherpas kan fixa led på Kebnekaise

Nepalesiska sherpas kan komma att lägga om delar av en vandringsled på Kebnekaise. Arkivbild.
Nepalesiska sherpas kan komma att lägga om delar av en vandringsled på Kebnekaise. Arkivbild.

Nepalesiska sherpas kan komma att lägga om delar av en vandringsled på Kebnekaise. Syftet är att leden ska bli mer tillgänglig och säkrare.

– Vi håller på att jobba med en upphandling och om det blir sherpas eller inte beror på upphandlingen, men det är inte många företag som kan det här, säger Kjell Sundvall, chef för länsstyrelsens fältenhet vid länsstyrelsen i Norrbotten, till TT.

Han vill inte föregå upphandlingen men refererar till ett norskt företag som använder sig av sherpas, nepalesiska bergsguider, för att lägga om steniga vandringsleder. Syftet med åtgärden är att göra den västra leden på Kebnekaise mer tillgänglig och säkrare, rapporterar P4 Norrbotten.

Varje år skadas besökare, och enligt Kjell Sundvall handlar det främst om benbrott.

– Själva stigningen går genom ett moras med stenar som är en halv meter långa. Man ska flytta om så det blir lite planare och lite plattare. Det ska bli som en liten terrass där stigen ska gå.

Enligt Kjell Sundvall handlar det främst om en sträcka på omkring 300 meter som ska göras om. Arbetet är tänkt att utföras under kommande sommar.

– Det kommer bli trevligare och säkrare för besökarna, säger Kjell Sundvall.