Sport Skidor Sport-topp

Shiffrin tillbaka som vinnare

Mikaela Shiffrin vann direkt i sin comeback.
Mikaela Shiffrin vann direkt i sin comeback.

Mikaela Shiffrin gjorde comeback efter två månaders skadefrånvaro.Då var allt som vanligt igen. Amerikanskan visade klassen direkt och vann.Anna Swenn Larsson blev bästa svenska sedan Frida Hansdotter misslyckats i sitt andra åk.

Efter att ha vunnit säsongens två första slalomtävlingar i Aspen skadade Shiffrin knät i Åre i december. Efter två månaders rehabilitering och fem missade slalomtävlingar var hon tillbaka. Och de senaste säsongernas slalomdominant visade ingen ringrost.

"Hade bra läge"

Den 20-åriga amerikanskan var snabbast i första åket, där tvåan Frida Hansdotter var distanserad med 27 hundradelar, och åkte sedan stabilt i det andra.

– Det är helt fantastiskt och jätteroligt att hon är tillbaka. Jag är inte förvånad över att Mikaela vann, jag har hört att hon varit riktigt snabb på träning inför comebacken, sade Frida Hansdotter, som var besviken över sitt andra åk där flera missar förstörde segerchanserna.

– Jag hade bra läge, men fick inte till det.

– Det var riktigt tufft och svåråkt. Arrangörerna hade gjort ett jättejobb med backen efter all den snö som kommit, men för oss som startade bland de sista i andra åket blev det riktigt tufft. Men så är det, det är en utomhussport vi håller på med, sade Hansdotter till TT.

Sol, snö och dimma

Tävlingsdagen bjöd på skiftande yttre förhållanden med varierande inslag av snö, sol och dimma.

Många fick problem, men Mikaela Shiffrin – som vunnit slalomcupen tre år i rad – verkade inte bekommas. Hennes åk var kontrollerat och segermarginalen till fransyskan Nastasia Noens blev 45 hundradelar. Marie-Michèle Gagnon blev trea.

Frida Hansdotter missade pallen för andra gången den här säsongen. Sjätteplatsen var hennes sämsta placering i slalom i vinter.

– Det kommer fler tävlingar, det är bara att gratulera Shiffrin, sade Frida, som faktiskt inte blev bästa svenska denna dag.

Anna Swenn Larsson var tolva efter det första åket, men hade fjärde bästa tid i det andra. Det räckte till en femteplats, hennes bästa resultat i vinter.

– Jätteroligt. Anna tog verkligen chansen i dag, sade Hansdotter, som fortfarande leder slalomcupen klart.

Med tre slalomtävlingar kvar av säsongen är marginalen 99 poäng till slovakiskan Veronika Velez Zuzulova.

Emelie Wikström blev 20:e, Maria Pietilä Holmner och Lisa Blomqvist åkte ur i det första åket.