Nyheter Ekonomi Världen

Siffra över Brysseloffer revideras

Flygplatsen Zaventem i Bryssel fick stora materiella skador vid terrordådet i tisdags förra veckan. Arkivbild.
Flygplatsen Zaventem i Bryssel fick stora materiella skador vid terrordådet i tisdags förra veckan. Arkivbild.

Belgiska myndigheter sänker den officiella siffran på antalet döda efter förra veckans terrorattacker i Bryssel från 35 till 32.Den terrordrabbade flygplatsen Zaventem i Bryssel håller fortsatt stängt i morgon, onsdag.

I måndags höjdes siffran över offren för terrordåden i Belgiens huvudstad till 35.

"Efter en grundlig genomgång sjunker antalet offer till 32. Fortfarande är 94 personer på sjukhus, skriver landets hälsominister Maggie de Block på Twitter.

Den terrordrabbade flygplatsen Zaventem i Bryssel kommer att vara stängd även i morgon, rapporterar AFP. När den öppnar igen kommer den ha starkt begränsad kapacitet, och det tar månader innan den är i full drift igen, säger flygplatschefen Arnaud Feist till tidningen L'Echo.

På tisdagen genomfördes tester på flygplatsen, där två självmordsbombare orsakade stora förluster i människoliv och materiella skador i förra veckan, där cirka 800 anställda kontrollerar om det går att använda provisoriska rutiner med tillräcklig säkerhet.

– I princip, om alla ger grönt ljus, kommer vi att vara nära en lösning, säger Feist.

Han uppger dock att flygplatsen i så fall kan hantera 800–1 000 passagerare i timmen, ungefär en femtedel av normal kapacitet.

– Vi måste vänta i månader, säger Feist om när full drift kan uppnås igen.