Sport Sport-topp

Signell populärt förbundskaptensval

Henrik Signell. Arkivbild.
Henrik Signell. Arkivbild.

Nu är det klart – Sävehoftränaren Henrik Signell blir förbundskapten för det svenska damlandslaget i handboll.– Jag har bara hört positiva saker om honom, säger Linnea Torstenson till SVT Sport.

Äntligen står förbundskaptenen vid sidlinjen. Med två och en halv månad kvar till OS i Rio de Janeiro är det till slut klart att Henrik Signell tar över landslaget. Kontraktet gäller över två år.

Signell är även klubbtränare för Sävehof, som han fört till tre raka SM-guld. Det fjärde kan komma på söndag, då Sävehof möter Skuru i finalen.

– Först hade jag en dialog med förbundet om en assisterande roll till Helle Thomsen. När hon föll bort fick jag frågan. Beslutet växte fram tillsammans med klubben som var stöttande och jobbade fram en lösning med en assisterande tränare som tar större uppgifter i Sävehof, säger Signell till TT.

Vem hans assisterande blir i Sävehof är ännu inte officiellt. Det är däremot assisteranderollen i landslaget. Den får landslagets målvaktstränare Janne Ekman.

– Det känns väldigt bra. Att vi fastnade för honom beror till stor del på att det då finns en kontinuitet kvar i landslaget. Han är en lugn och trygg och kompetent tränare som nu får ta lite större ansvar. Det känns perfekt, säger Signell.

Känner många spelare

Sverige har stått utan förbundskapten sedan Thomas Sivertsson fick sparken i januari. Helle Thomsen, som 2014–2015 delade uppdraget med Sivertsson, ledde tillfälligt Sverige framgångsrikt genom OS-kvalet men stoppades sedan från att ta uppdraget på heltid av sin klubb Midtjylland.

Signell vet inte om han har spelarnas förtroende.

– Det återstår att se. Men jag ser det som en liten fördel att jag haft många spelare i Sävehof. De vet vad jag går för och står för och jag vet vad de kan och hur de fungerar som personer. För mig är det viktigt att vara tydlig och rak och att det är vi tillsammans som ska göra något bra, säger han.

"Utmärkt betyg"

Landslagsstjärnan Linnea Torstenson känner inte Signell sedan tidigare, men har bara hört gott om honom.

– Jag har aldrig hört en spelare som sagt något dåligt om honom. Och som tränare så måste du vara beredd på att det finns spelare som inte tycker särskilt bra om dig, så det är ju ett utmärkt betyg för honom, säger hon.

Nästa vecka kommer Signell att ta ut en första trupp till ett träningsläger i Portugal 8–18 juni, tillsammans med världsmästarnationen Norge.

– Jag ska skaffa mig så mycket information som möjligt för att ta ut den, enligt mitt tycke, bästa truppen, säger Signell.

Det första stora uppdraget för förbundskaptenen Signell blir OS i Rio de Janeiro i augusti. Sedan väntar EM på hemmaplan i december.