Sport

Siktar på OS-guld – och jämställdhet

Marta i det brasilianska damfotbollslandslaget tränade på måndagen i Rio de Janeiro inför OS-matchen mot Sverige på Maracanã-stadion på tisdag.
Marta i det brasilianska damfotbollslandslaget tränade på måndagen i Rio de Janeiro inför OS-matchen mot Sverige på Maracanã-stadion på tisdag.

Brasiliens fotbollsdamer brukar få stå i skuggan av herrlaget. Men under OS är det Marta och gänget som har fått hemmapubliken att vråla mest. Nu vill "Selecão feminina" ta OS-guld – och förändra synen på damfotboll i landet.

Något hände efter de första matcherna i OS-fotbollen, då Brasiliens herrar underpresterade samtidigt som Brasiliens damer bjöd på fotbollsgodis och mängder av mål.

Inget tydliggjorde det lika väl som den bild som spreds som en löpeld på sociala medier. En pojke vars brasilianska landslagströja bytt skepnad. Det förtryckta namnet, Neymar Jr., överstrukkt. Ett annat, Marta, samt ett rött hjärta, ditklottrat.

Kräver guld

– Vi är medvetna om pressen som ligger på oss. Nu kräver folk att vi ska ta guld, säger Brasiliens förbundskapten Vadão.

Samtidigt ser han fram emot semifinalen mot Sverige på klassiska Maracanã. Han hoppas också att det blir en brytpunkt när det gäller damfotbollens status i landet.

– Det är vårt mål, att försöka öka uppmärksamheten för damfotbollen i Brasilien. Vi har inte samma möjligheter som Sverige, Japan, Kanada, Frankrike eller Tyskland. Här lär vi inte ut fotboll till flickor i skolan. Men vi hoppas att det här är början på något som kan utveckla sporten i landet, säger Vadão.

Brasilien är storfavoriter efter 5–1-segern mot Sverige i gruppspelet. Men Vadão vill tona ned den matchens betydelse.

– 5–1 var inget normalt resultat. Vi spelade väldigt bra, och vi har byggt upp vår taktik till OS väldigt bra. Men det var lite väl stora siffror.

Fabiana borta

I semifinalen får han vara utan ordinarie högerbacken Fabiana som skadade sig i kvartsfinalen mot Australien. Även anfallsstjärnan Cristiane, som varit borta från spel sedan hon skadade sig mot Sverige, är osäker.

– Hon tränade i dag (läs: måndag), men inte med samma intensitet som de andra. Jag är inte säker på att hon är hundraprocentig. Det är ett svårt beslut. Antingen chansar vi, eller så väljer vi någon annan. Men om vi ska vila Cristiane till finalen, så måste vi fortfarande slå Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset