Sport

Siktar på VM – och World Cup

Mikael Backlund, centerstjärna i Tre Kronors VM-lag, gör sin femte turnering tillsammans med förbundskapten Pär Mårts.
Mikael Backlund, centerstjärna i Tre Kronors VM-lag, gör sin femte turnering tillsammans med förbundskapten Pär Mårts.

När ishockeylandslaget kallar ställer Mikael Backlund upp.Fem turneringar – två JVM och tre VM – har inneburit fem medaljer, men hittills ingen av ädlaste valör.Nu drömmer Calgary-centern om guld och en plats i höstens World Cup-lag.

Förbundskapten Pär Mårts gör i Moskva sitt sjätte och sista mästerskap. Det har blivit ett guld, på hemmaplan i Globen 2013. Den gången var Mikael Backlund inte med. Det var han däremot 2011 och 2014, med silver och brons som resultat. Backlund var även med i Bengt-Åke Gustafssons bronslag i VM 2010.

Dessutom har Backlund silvermedaljer från JVM-turneringarna 2008 och 2009, båda gångerna med Mårts som förbundskapten.

– Det känns speciellt att vara med i Pelles sista mästerskap. Han är en väldigt bra tränare och en härlig person och dessutom känner jag ju honom sedan tidigare eftersom vi båda är från Västerås, säger Backlund efter onsdagens första ispass inför torsdagens landskamp mot Ryssland i Södertälje.

– Jag är rätt enkel som person och har kommit överens med de flesta tränare, så jag hade nog tackat ja till VM oavsett vem som frågat. För mig är det en ära att få chansen att spela i landslaget.

Satte poängrekord

För drygt en vecka sedan avslutade 27-åringen seriespelet i NHL med sitt Calgary, som var avsågat från slutspelet tidigt under säsongen. Det var självklart för den tidigare Västeråsspelaren, som satte personligt poängrekord med 47 poäng (21+26) på 82 matcher, att tacka ja till VM.

– Jag vill ha ett VM-guld. Nu får vi avvakta Stanley Cup-slutspelet och se vilket lag vi får, men vilket lag vi än får är Tre Kronor så pass bra att vi måste sikta på att vinna varje turnering.

Backlund har mer än drömmen om guld som motiverar. I höst spelas World Cup för första gången på tolv år och Calgary-forwarden kom inte med i den tillträdande förbundskaptenen Rikard Grönborgs första trupp om 16 spelare. Fem forwardsplatser är vakanta. Mikael Backlund hoppas ta en av dem.

En bra insats i VM kan bli avgörande.

– Grönborg och Garpenlöv (Johan, assisterande förbundskapten) har träffat mig under säsongen och berättat att jag är aktuell och att ett bra VM kan bli avgörande. Det vore fantastiskt att få spela i World Cup, att få vara med när alla de bästa är tillgängliga samtidigt.

Markström laddad

En annan NHL-spelare som VM-laddar i Södertälje är målvakten Jacob Markström, vars Vancouver var ett av alla kanadensiska lag som floppade i NHL.

Markström har både VM-guld (2013) och en garanterad plats i World Cup, men tvekade aldrig att tacka ja.

– VM känns väldigt roligt. Säsongen i NHL blev inte alls som vi ville, väldigt misslyckad med många skador. Jag kände att jag ville spela mer och så länge jag är frisk och kroppen känns bra kommer jag alltid att tacka ja till Tre Kronor.

Janerik Henriksson/TT
Jacob Markström (höger), senast i Tre Kronor i samband med VM-guldet 2013, tvekade inte att tacka ja till VM-spel sedan Vancouver missat NHL-slutspelet.