Nöje Musik TV

Silvana Imam är årets artist

Silvana Imam blev märkbart glad när hon hörde sitt namn ropas upp som Grammisvinnare i kategorin årets artist.
Silvana Imam blev märkbart glad när hon hörde sitt namn ropas upp som Grammisvinnare i kategorin årets artist.

Amason och Silvana Imam blev de stora vinnarna vid Grammisgalan när de tog hem de tunga priserna årets album respektive årets artist. – Det känns fantastiskt, säger en strålande lycklig Silvana Imam till TT.

Det blev inte storslam för någon på Grammisgalan. Supergruppen Amason var nominerade i fem klasser och Seinabo Sey i fyra, men vid prisceremonin på Cirkus i Stockholm blev utdelningen ett pris vardera. Seinabo Sey knep statyetten i kategorin årets pop och Amasons debutskiva "Sky city" prisades för årets album.

– Jag tycker fortfarande att man inte kan tävla i musik. Men alla här har jobbat så hårt i hela sina liv att alla är vinnare. Det är mäktigt att få ett erkännande eftersom alla här är så bra. Så jag är stolt. Men det är ingen tävling, säger Seinabo Sey till TT.

"Ut med det gamla"

Priset i den prestigefyllda kategorin årets artist gick till Silvana Imam – som blev rejält omkramad av sina kollegor och ett höll tacktal där bara en kort del var på svenska.

När TT träffar henne efter galan talar hon arabiska och litauiska. Två språk som är kopplade till hennes föräldrars ursprung.

– Det är så här det känns för alla som kommer hit från andra länder, säger hon och övergår sedan till att jubla över framgångarna för hiphopkollektivet RMH som hon är medlem i.

– Utan RMH, ingen Grammisgala. Vi hade tretton nomineringar i kväll. Vi är bäst. Men vi är bäst även om vi inte vinner för det är så oerhört fina människor, säger Silvana Imam som också var glad över att så pass många unga och nya artister fick pris under galan.

– Ut med det gamla och in med det gamla. Förutom när jag blir gammal då förstås.

Lundin dubbelt prisad

Den enda som kunde lämna festligheterna på Cirkus med mer än en statyett under armen var rapparen Erik Lundin, som även han ingår i kollektivet RMH. Han fick pris i kategorierna årets hiphop/soul och årets textförfattare.

– Det betyder oerhört mycket för mig att få just textförfattarpriset. Jag är här för att jag gillar att sätta ord på saker, men det här är svårt att sätta ord på. Det finns en politisk dimension här också eftersom hiphop inte brukar få ta den här platsen, säger han till TT.

Årets Polarpristagare, låtskrivaren och producenten Max Martin, tilldelades årets hederspris. I ett videoklipp hyllades han av stjärnor som Demi Lovato, Katy Perry och Ariana Grande.

– Jag är extremt glad och känner mig otroligt stolt, vill tacka alla som har hjälpt mig under de här åren, sade Max Martin via en videohälsning.

Jonas Ekströmer/TT
"Gud vad sjukt", sade Seinabo Sey när hon tackade för sin Grammis.
Jonas Ekströmer/TT
Erik Lundin plockade hem två Grammisar; årets hiphop/soul och årets textförfattare.
Jonas Ekströmer/TT
Grammisgalan på Cirkus i Stockholm leddes av rapparen Petter Askergren.
Jonas Ekströmer/TT
Gruppen Amason tog hem den tunga Grammisen för årets album.
Jonas Ekströmer/TT
Zara Larsson var en av de som uppträdde på Grammisgalan.
Jonas Ekströmer/TT
Amason vinner pris för årets album på Grammisgalan på Cirkus i Stockholm.