Nöje Musik

Silvana Imam spelar på jättefestival

Silvana Imam under sitt framträdande på Grammisgalan i februari. Arkivbild.
Silvana Imam under sitt framträdande på Grammisgalan i februari. Arkivbild.

Nu börjar South by Southwest i Austin, Texas. Det jättelika evenemanget brukar räknas som världens största och viktigaste musikfestival. Bland de svenska artister som uppträder märks Silvana Imam, Elias, Adée, Dolce, Summer Heart och Vulkano.

Den amerikanska festivalen South by Southwest har inneburit startskottet i karriären för ett antal artister. Samtidigt är utbudet närmast ofattbart stort.

USA som mål

Den hyllade rapparen Silvana Imam säger att hon drömt länge om att få spela på festivalen.

– Samtidigt är det jätteläskigt, förstås. Jag hoppas att jag kan förmedla min musik. Men det folk kommer att lyssna på är ju beatsen.

Silvana Imam berättar att hon satte upp som ett mål att få spelningar i USA när hon inledde sitt samarbete med hiphopkollektivet RMH för två år sedan.

– Då kändes det så långt borta. Jag hade mina tvivel eftersom jag kör på svenska. Men så blev jag intervjuad i "Sway in the morning" (en populär amerikansk radioshow om hiphop, reds anm) och Sway Calloway ställde inte en enda fråga om hur det är att vara "kvinnlig rappare". Han såg mig som en rappare. Det gjorde mig hoppfull, säger Silvana Imam.

Lisa Pyk Wirström och Cissi Efraimsson som utgör bandet Vulkano berättar att de hoppas på "asmycket folk" och att publiken på South by Southwest fattar grejen.

Udda show

– Vi har ju spelat i New York och Los Angeles, men inte någon annanstans i USA.Så man vet ju inte vad Texaspubliken tycker om vår udda svenska show. Men det känns jättespännande, säger Cissi Efraimsson på telefon från USA.

Duon är väl medveten om att antalet band som spelar på festivalen är svindlande.

– Men vi hoppas att det kan fungera som en språngbräda, för vi letar fortfarande efter ett skivbolag här. Vi kommer åtminstone att få nya fans, säger Lisa Pyk Wirström.

Anders Wiklund/TT
Cissi Efraimsson och Lisa Pyk Wirström utgör duon Vulkano. Arkivbild.