Sport

Silver igen för "silver-Emma"

Emma Johansson jublar efter sitt silver i damernas linjelopp under OS i Rio.
Emma Johansson jublar efter sitt silver i damernas linjelopp under OS i Rio.

Emma Johansson såg nästan avhängd ut när medaljchansen plötsligt kom tillbaka. En otäck krasch öppnade för en intensiv slutspurt – och ett nytt OS-silver.– Jag förblir "Silver-Emma", men jag kunde ha blivit utan medalj också, säger svenskan.

Precis som i herrarnas linjelopp dagen innan blev utförskörningen utslagsgivande i damernas lopp. En ny otäck krasch gav plötsligt medaljläge för cyklister som i det läget såg ut som slagna.

Kvar i backen ner från den sista stigningen låg nederländskan Annemiek van Vleuten, som var på väg mot OS-guldet när hon kraschade våldsamt, till synes slogs medvetslös och blev liggande nästan upp och ned i ett dike.

Efter loppet kom lugnande besked från medicinskt håll. van Vleutens tillstånd är stabilt och att hon kommer att återhämta sig helt, men hon fick stanna kvar på sjukhuset för observation.

– Det är aldrig roligt att se någon ligga där utan att röra sig. Så som hon låg, det var ingen fin syn, säger Emma Johansson.

– Så jag är jätteglad att höra att det verkar ha gått bra.

Såg mörkt ut

Emma Johansson blev "Silver-Emma" över en natt efter sin OS-medalj i Peking 2008, ett smeknamn hon aldrig riktigt gillat. Det är, då som nu, guld som gäller när man lägger ner så mycket tid på sin idrott. I Rio de Janeiro, stöttad av Emilia Fahlin och Sara Mustonen, skulle guldet till slut komma.

Halvvägs upp för den tuffa stigningen genom nationalparken Tijuca såg Emma Johansson dock slagen ut. Men svenskan är inte känd för att ge upp och gjorde det inte den här gången heller.

Med sina sista krafter hängde svenskan kvar och fick ny kontakt. Det räckte till slut till ett nytt OS-silver, åtta år efter det första.

– Ett tag såg det riktigt mörkt ut där ute, jag såg nästan medaljerna rulla i väg, berättar hon.

– Men jag kom tillbaka. Ge upp? Nej, ge upp eller kliva av, det har ni nog aldrig se mig göra.

Kvar ensam längst fram efter kraschen var amerikanskan Mara Abbott, som plötsligt fick fri väg mot guldet.

Men Emma Johansson vände sig till nederländska kollegan Anna van der Breggen och sade "nu kör vi". Och på upploppet blev Abbott till slut ändå upphunnen.

– Det påverkade nog inget, men jag ville att Anna skulle få tänka på något annat. Jag kan bara tänka mig hur det hade varit om det varit Emilia eller Sara, säger svenskan.

Anna van der Breggen tog till slut guldet, medan Emma Johansson gled över mållinjen som "Silver-Emma" ännu en gång. Elisa Longo Borghini, Italien, tog bronset medan Abbott slutade på den snöpliga fjärdeplatsen.

Trivs i regn

Efteråt, när ett lätt regn drar in över Copacabana, påminner svenskan om att det regnade även när hon tog medalj i Peking.

– Det är något med det här. Peking är långt bort, Kinesiska muren, allt är spännande. London var ett dåligt år, där har jag varit många gånger...

– Nu är man i Rio de Janeiro och får gå i mål på Copacabana med Sockertoppen i bakgrunden. Och regnet är på väg in...

Lägg därtill att konkurrensen är mycket starkare än för åtta år sedan. Och plötsligt smakar det där smeknamnet kanske inte så illa ändå.

– Det är ju ett silver och jag förblir Silver-Emma, men det är helt okej. Jag är van vid det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset