Nyheter Sverige

Silvia firar 40 år som drottning

Drottning Silvia firar i dag 40 år vid tronen. Arkivbild.
Drottning Silvia firar i dag 40 år vid tronen. Arkivbild.

Den 19 juni 1976 gifte sig Silvia Sommerlath med kung Carl Gustaf och blev därmed Sveriges drottning. I dag har det gått 40 år sedan bröllopet.I en intervju med Aftonbladet blickar drottning Silvia tillbaka på sina fyra decennier i Sveriges tjänst.

– Ja, det är 40 år den här veckan. Det är sant. Det har gått så fort. Det är klart att mycket har hänt, också inom familjen. Plötsligt har man fem barnbarn! Det är väldigt roligt. Men det känns som i förrgår, ändå, säger hon i intervjun.

För Aftonbladet berättar drottningen om de hjärtefrågor som hon har arbetat med under sina år i Sveriges tjänst, exempelvis demensvård och att förhindra att barn utsätts för sexuella övergrepp och exploatering. Engagemanget för demensvården grundade sig i sorgen över hennes egen mammas demenssjukdom och ledde till att utbildningscentret Silviahemmet grundades 1996.

– Att en så sorglig situation med min mamma kunde bli så här bra gör mig i dag glad, säger hon.

I intervjun talar drottningen också om glädjen över de fem barnbarnen, som hon kallar för livets efterrätt.

– Jag kommer aldrig att glömma glädjen hos Estelle och Leonore när de träffades på prins Oscars dop. Estelle är väldigt speciell, så alert, hon ser och märker allting. Och gör sina små kommentarer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset