Sport

Simkejsarinnans nya OS-kläder

Sarah Sjöström visar Sveriges nya OS-kläder. "De är riktigt schysta. Man märker att det finns en tanke bakom det mesta i designen", säger Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström visar Sveriges nya OS-kläder. "De är riktigt schysta. Man märker att det finns en tanke bakom det mesta i designen", säger Sarah Sjöström.

Simmaren Sarah Sjöström tog en paus i de olympiska förberedelserna för att vara med när den svenska truppens officiella OS-kläder presenterades.– Det är riktigt häftigt att vi får ha kläder från ett svenskt märke på oss under OS, säger hon.

Sarah Sjöström, ett av Sveriges största medaljhopp i OS i Rio de Janeiro, kom direkt från bassängen och morgonens träningspass för att vara med när OS-plaggen presenterades. Hon slipar som bäst på mästerskapsformen och är inne i en hård träningsperiod.

– Jag har känt mig lite sliten, men tycker att det börjar kännas bra.

Sedan 2013 är det klädkedjan H&M som levererar idrottarnas OS-kläder. Något som Sarah Sjöström tycker är ett lyft.

– De är riktigt snygga och designen är schyst. Vi hade ett kinesiskt märke på mina två första OS och då fick jag ha XXXXL – trots att jag bara var 14 år, säger Sarah Sjöström.

Detaljerad feedback

Hon berättar att de aktiva har fått vara med under designprocessen och ge feedback på detaljnivå.

– Det kan handla om hur plaggen andas, hur de är skurna och hur sömmarna sitter.

Kollektionen är omfattande. Den består av 180 plagg och här finns allt från friidrottarnas tävlingsoutfits till de officiella invigningsplaggen.

Vill vara snygga

Ulrika Schalin, designer på H&M, berättar att den stora utmaningen har varit att kläderna ska sitta bra på både biffiga diskuskastare och slanka långdistanslöpare.

– Det är ett logistiskt pussel att få ihop men jag tycker att vi har lyckats. Viktigast har varit att skapa sköna och bekväma plagg som fungerar optimalt när man tävlar, säger hon.

Men hur de ser ut är också betydelsefullt. Idrottarna ska känna sig snygga och starka i kläderna. Sarah Sjöström håller med:

– Man vill ju alltid känna sig snygg även om komforten också är viktig, säger Sarah Sjöström.

Jessica Gow/TT
Sarah Sjöström är med på en pressvisning av HM:s nya OS-kläder på onsdagen i Stockholm. Men hennes simdräkt är inte klädkedjan inblandad i. "Nej, den är så tekniskt avancerad och tillverkad i specialmaterial – det är en hel vetenskap".
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset