Sport

Simmaren Singh yngst i OS

På fredag invigs OS i Rio de Janeiro. Två dagar senare blir simmaren Gaurika Singh, Nepal, spelens yngsta deltagare.
På fredag invigs OS i Rio de Janeiro. Två dagar senare blir simmaren Gaurika Singh, Nepal, spelens yngsta deltagare.

Jordbävningen i Nepal 2015 krävde närmare 9 000 offer.Gaurika Singh klarade sig oskadd.På söndag blir hon – 13 år och 255 dagar ung – OS yngsta deltagare.

Naturkatastrofen i april förra året berörde henne djupt. Tillsammans med delar av sin familj var Singh tillbaka i Nepal för ett besök.

Jordbävningen kom utan förvarning.

Men Singh, hennes mamma Garima och lillebrodern Sauren hade tur. De lyckades ta skydd under ett bord och hotellet de bodde på i Katmandu bjöd rejält motstånd mot naturens krafter.

– Det var hemskt. Vi var på femte våningen och kunde inte fly. Vi låg under bordet i tio minuter. Som tur var var hotellet nybyggt och kollapsade inte som andra byggnader i närheten, berättar Singh för OS egen informationskanal.

Tonåringen flyttade redan som tvååring med sin familj till London, men väljer att tävla för Nepal, på distansen 100 meter ryggsim.

Det gör henne till den yngste deltagaren av de runt 10 000 idrottare som tävlar i Rio.

– Ganska cool, men lite overkligt också. Jag ville verkligen hit, men trodde att jag var för ung. Det kom som en stor chock när jag fick beskedet för en månad sedan, säger Gaurika Singh.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset