Nyheter Världen Sverige

Simskola för nyanlända

Atai Aziz (vänster) och Reza Jafai från Afganistan tror att simskola för nyanlända är en bra idé.
Atai Aziz (vänster) och Reza Jafai från Afganistan tror att simskola för nyanlända är en bra idé.

I Huddinge larmade personal från badhusen om att det kom många ungdomar som inte kunde simma.Nu bjuder kommunen in till simskola.

På boenden för ensamkommande flyktingbarn delas det ibland ut gymkort eller badkort för att ungdomarna ska aktivera sig på fritiden. I Huddinge kom dock snart larm från personal på badhusen om att det var många nya gäster som inte kunde simma.

– Flertalet av de här ungdomarna har ingen simkunnighet alls och det blir en stressig situation för personalen. säger Mia Bergman, verksamhetschef ungdom, vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Därför ska man nu bjuda in de ensamkommande flyktingbarnen som bor på kommunens HVB-hem till simundervisning.

– Vi tycker att det är jätteroligt att de vill motionera och har många aktiviteter för nyanlända. Men vi kan inte bortse från riskerna som finns. Vi startar simskolan i februari just för den här målgruppen, säger hon.

Problemet har uppmärksammats på flera håll i landet. I Årjäng stängdes till exempel badhuset för asylsökanden under några dagar i november, för att man skulle hinna ta fram och översätta information om vilka regler som gäller - som att den som inte kan simma ska hålla sig på den grunda delen.