Sport

Sissoko: Frankrike redo för revansch

Moussa Sissoko ser fram emot semifinalen mot Tyskland.
Moussa Sissoko ser fram emot semifinalen mot Tyskland.

För två år sedan slog Tyskland ut Frankrike på sin väg mot VM-guldet.Moussa Sissoko resonerar som en av antikens största filosofer när han säger att det franska laget är redo för revansch i EM-semifinalen.

På en vägg i ett av husen i Frankrikes nationella fotbollscenter i Clairefontaine har någon skrivit ned ett citat från den grekiske filosofen Sokrates:

"Att falla är inget misslyckande. Misslyckandet är att bli kvar där vi föll."

I pressalen intill sitter Newcastles mittfältare Moussa Sissoko och säger att Frankrike inte legat kvar där de föll 2014.

– Jag tycker att laget är mer moget i dag. Det är normalt. Vi har spelat fler matcher, känner varandra bättre. Man kan se det på planen.

Största utmaningen

För två år sedan satt han på den franska bänken och såg Mats Hummels nicka in matchens enda mål förbi Hugo Lloris i VM-kvartsfinalen på Maracanã.

– Vi är bättre på alla sätt nu, säger Moussa Sissoko på presskonferensen i Clairefontaine.

Här, bland en samling perfekt klippta gräsplaner i slutet av en slingrig skogsväg en timme söder om Paris, laddar Frankrike inför semifinalen i Marseille. Efter segrar mot Irland i åttondelen och Island i kvarten ställs EM-värdarna nu inför sin överlägset största utmaning så här långt turneringen.

– Den här matchen är väldigt viktig för oss. Vi väntar otåligt på den, vi måste bevisa att vi mognat. Vi måste vinna den här matchen för att ta oss till final.

Ingen favorit

Att det skulle ha utvecklats någon särskild rivalitet mellan lagen, som bland annat mötts i ett par klassiska VM-semifinaler, vill den 26-årige mittfältaren inte kännas vid.

– Jag tycker inte att det finns någon rivalitet mellan oss. De har ett ungt lag, som vårt. Det är bra lag. Vi är två bra lag med bra spelare, säger Sissoko.

– Vi kommer att försöka vinna till varje pris, så att vi kan ta oss till finalen.

Frankrike har spelat 17 raka mästerskapsmatcher på hemmaplan utan att förlora. Den senaste mästerskapsförlusten på fransk mark kom 1960. Det gör dock inte fransmännen till favoriter mot Tyskland, tycker Moussa Sissoko.

– Det är 50–50 för Tyskland är världsmästare. Vi har sett några av deras matcher i turneringen. Det är ett väldigt starkt lag. Men vi spelar hemma, inför vår publik.

– Det blir en fantastisk match. Vi måste visa att vi utvecklats mycket sedan 2014.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset