Sport

Sista chansen att ta OS-biljett

Spjutkastaren Kim Amb jagar OS-kvalgränsen i EM.
Spjutkastaren Kim Amb jagar OS-kvalgränsen i EM.

För många friidrottare handlar EM också väldigt mycket om OS.I Amsterdam ges sista chansen att säkra en biljett till Rio.– OS ligger alltid där i bakhuvudet, säger spjutkastaren Kim Amb.

I nuläget är åtta svenska friidrottare klara för OS i Rio de Janeiro. Kim Amb är en som vill se till att truppen blir större innan den spikas nästa vecka. Kvalgränsen är 83 meter – både internationellt och i Sverige – men Amb har kastat 82,67 som bäst.

Inför EM handlar mycket om att mentalt inte tänka för mycket på OS.

– Gör man det till en för stor grej så blir det jobbigt. Jag vill prestera så bra som möjligt här och om jag gör det så blir det nog OS också, säger 25-årige Amb, som har haft problem med armbågen tidigare under säsongen.

– OS har varit mitt mål med säsongen och jag har aldrig tänkt att det skulle vara ett problem att göra kvalgränsen, om jag var hel och frisk.

"Tillräckligt bra för OS"

En som redan har klarat kvalgränsen är längdhopparen Erica Jarder. Men hennes 6,70 i VM i Peking förra året har ändå inte räckt för en OS-biljett. Inte än, i alla fall.

– De (Sveriges olympiska kommitté) har ju en princip om topp åtta och jag var i final och blev tolva. Då får man inget tidigt klartecken, säger Jarder.

Hon hoppade 6,60 i helgen och kan behöva ett nytt formbesked i EM för att övertyga SOK.

– Jag har ju klarat kvalgränsen och det gjorde jag på den tävling som är näst störst efter OS. Så jag vet inte, jag försöker faktiskt tänka mest på EM nu. Jag är tillräckligt bra för att vara på OS, sedan får vi se om det blir så.

Skoog inte uttagen

En som också har klarat OS-kvalgränsen utan att få klartecken är höjdhopparen Sofie Skoog. Men vårens femma i inomhus-VM behöver knappast oroa sig för att missa OS.

Redan tidigt gjordes det klart att höjdhoppsdamerna skulle tas ut så sent som möjligt, eftersom det fanns en möjlighet att fyra skulle klara kvalgränsen och det bara finns tre OS-platser.

– Det är extremt skönt att veta att man har klarat gränsen två gånger, varav en gång på mästerskap. Det är klart att det hade varit jättekul att få godkänt redan då, men det är ingenting man kan påverka, säger hon.