Sport

Sista chansen för 49er-seglare

49er-segling. Arkivbild.
49er-segling. Arkivbild.

Nu är det upp till bevis för de svenska 49er-seglarna som vill till OS.Ett toppresultat i veckans regatta i Hyères krävs för att få åka till Rio de Janeiro.

– Det finns absolut en chans. De tror att de hör hemma där och jag tror att det finns en möjlighet även om de inte visat det hittills, säger förbundskaptenen Magnus Grävare.

Sverige har säkrat en nationsplats till OS, men Sveriges olympiska kommitté (SOK) kräver topp åtta-resultat i hård konkurrens för att skicka en besättning till Brasilien.

Carl P Sylvan och Marcus Anjemark har haft de bästa resultaten i tvåskrovsbåten 49er, blev tolva på VM i februari och 14:e på EM i april. Victor Bergström/Niclas Düring och Fritiof Hedström/Victor Västernäs har också kvar OS-förhoppningarna.

I den franska regattan är de allra flesta av världens bästa seglare med.

– De behöver vara väl innanför topp åtta här i Hyrères. Då ska vi definitivt fundera på att ta en diskussion med SOK. Är de utanför topp-8 tror jag inte att det är aktuellt, tyvärr.

Hyères-regattan är den näst sista tävlingen före OS och alla Sveriges OS-klara seglare är med.

I juni går en världscuptävling i brittiska Weymouth. Många OS-seglare åker också till Rio under försommaren för att träna.

– Då brukar länderna "coacha" tillsammans, säger Grävare.