Nyheter Sverige

Sista minuten-fix mot jobbångesten

Medan en del tycker att det ska bli skönt att gå tillbaka till invanda rutiner efter semestern drabbas andra av jobbångest. Arkivbild.
Medan en del tycker att det ska bli skönt att gå tillbaka till invanda rutiner efter semestern drabbas andra av jobbångest. Arkivbild.

Sista dagen på semestern kan vara knepig att hantera. Medan en del tycker att det ska bli skönt att gå tillbaka till invanda rutiner drabbas andra av jobbångest. Men det finns sätt att förlänga semesterkänslan.

För många svenskar tar semestern slut i morgon, och det är inte ovanligt att tankarna glider in på hur det ska bli att gå tillbaka till arbetsplatsen. Men varken livet eller sommaren tar slut bara för att jobbet börjar – och det är viktigt att ha i åtanke.

– Det man kan fundera över är hur man kan förlänga semesterkänslan, till exempel grilla på kvällarna, träffa vänner eller andra aktiviteter, säger stressforskaren Dan Hasson.

Planera resa

Att planera in en höst- eller vinterresa kan vara ett annat sätt att mildra ångesten, för då har man en morot lite längre fram i tiden.

Man behöver också vara lite extra förlåtande mot sig själv de första arbetsdagarna, anser Dan Hasson. Hjärnan går fortfarande på lågvarv och för de som har möjlighet kan det vara bra att ta sig in i arbetet steg för steg, i stället för att rivstarta.

Reflektera

Om man däremot ska kolla mejlen innan man går tillbaka till arbetet är en knepig fråga.

– Det kan vara en lättnad, men det kan också vara en belastning. Man behöver fundera över vilket motiv man har för att kolla mejlen. Får du ångest om du inte kollar mejlen kan något annat ligga bakom, säger Hasson.

Sista dagen på semestern kan också vara ett tillfälle för reflektion. Är man nöjd med sin arbetssituation, eller behöver någonting förändras? Kanske är det dags att göra någonting annat eller söka sig till en ny arbetsplats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset