Sport

Sista resan för Olsson och Lindgren

Förbundskapterna Ola Lindgren och Staffan Olssons sista landslagsresa har gått till Rio de Janeiro.
Förbundskapterna Ola Lindgren och Staffan Olssons sista landslagsresa har gått till Rio de Janeiro.

OS i Rio de Janeiro är det sista Ola Lindgren och Staffan Olsson gör som förbundskaptener.Sedan är det, efter åtta år, slut.– Vi bägge är rätt glada att vi fick den här sommaren, säger Ola Lindgren.

Det var inte självklart att de skulle stå där, i solen bland höghusen i OS-byn i Rio de Janeiro, redo att leda sitt landslag genom ytterligare ett olympiskt spel. Sverige misslyckades att säkra en OS-plats på VM i Qatar 2015, och skador och annat elände gjorde att duon behövde få en ung och relativt oprövad grupp handbollsspelare att överprestera på årets EM i polska Wroclaw januari för att ens få möjlighet att kvala till OS.

Och det lyckades.

– Det kunde ha blivit ett abrupt slut. Det kunde ha tagit slut efter EM, efter OS-kvalet. Nu har vi fått hela den här sommaren, säger Lindgren, som liksom Olsson gjort klart att han lämnar förbundskaptensuppdraget efter OS.

– Det är en del av idrotten. Vi har jobbat ihop under många år, så det är klart att det känns lite tråkigt.

Silvret höjdpunkt

De tidigare storspelarna tog över landslaget efter Ingemar Linnéll 2008. Trots att det är många år sedan har deras tid inte präglats av kontinuitet. Skador och återbud har gjort att de sällan kunnat mönstra starkast möjliga lag.

– Vi har ett VM på hemmaplan där vi blev fyra och ett OS-silver som höjdpunkterna. Däremellan några lite sämre turneringar. Det har gått lite upp och ner och vi har inte riktigt lyckats etablera oss högst upp i toppen. Men vi har visat att när det fungerar så är vi att räkna med, säger Lindgren.

– Jag tycker också att vi har slussat in många nya spelare under den här perioden, spelare som har utvecklats både i sina klubblag ute i Europa och i Sverige.

Mittsexan Andreas Nilsson, som tidigare i våras slutade tvåa i Champions League med klubblaget Vezprem och som den gångna säsongen utsågs till Årets spelare i Sverige, debuterade i landslaget 2010, när han fortfarande spelade i Skövde.

– Jag har ju haft dem hela min landslagskarriär och har bara goda saker och säga. Det har varit lite av en bergochdalbana, prestationsmässigt i alla fall. De har ju varit världsspelare båda två själva, så de vet ju vad allting handlar om och hur man bygger upp allt. För mig har de varit otroligt hjälpsamma och jättebra.

Drömmer om ny skräll

Veteranen Kim Andersson tror att arvet efter det framgångsrika 1990-talet, så både Lindgren och Olsson själva spelade, har legat förbundskaptenerna lite till last.

– Många gånger har vi varit uträknade och folk tycker att vi har floppat och vi har inte riktigt fått det här schvunget. Jag tror fortfarande att man har stått i skuggan av Bengan Boys och 90-talets stora hjältar. Det är så det är och oavsett vem som hade gjort detta så hade det inte varit lätt.

Men minst fem matcher återstår för Ola och Staffan. Och efter skrällsilvret i London vågar Sverige drömma om nya stordåd. I alla fall måttligt.

– Allt är möjligt, den känslan finns där. Målsättningen är att ta oss vidare till en kvartsfinal, där kommer vi förmodligen att korsas med någon av de stora nationerna; Frankrike, Danmark, Kroatien. Men det är förutsättningarna, vi bär med oss att möjligheterna finns där. Vi är lite underdogs och det passar oss rätt bra, säger Ola Lindgren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset