Sport

Sista starten i Göteborg för Casall

17-åriga Casall Ask tävlar i Göteborg för sista gången. Inför OS får Rolf-Göran Bengtsson matcha fram yngre hästar än sin trotjänare.
17-åriga Casall Ask tävlar i Göteborg för sista gången. Inför OS får Rolf-Göran Bengtsson matcha fram yngre hästar än sin trotjänare.

Hästpubliken i Göteborg tar farväl av en av favorit på påskdagen, när Casall Ask gör sin sista start i Scandinavium. Men ryttaren Rolf-Göran Bengtsson är lite snopen över att inte få vara med i världscupfinalen.

Casall fyller 17 i år och är på väg mot en tillvaro som avelshingst. Han har ett sparsamt tävlingsprogram i år och är inte aktuell för OS i Rio de Janeiro. Om Rolf-Göran Bengtsson kommer med till OS, och det gör nog den meriterade 53-åringen, blir det med någon annan häst.

Men han gjorde ett seriöst försök att kvala in till världscupfinalen i Göteborg med sin rutinerade partner Casall.

– Jag hade extra ändrat min tävlingsplan för att han skulle göra de två sista tävlingarna i Leipzig och Zürich. Men det blev så illa att han rev ner sista hindret i Leipzig och näst sista i Zürich. Om han blivit placerad i en av de två starterna hade det räckt, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Långt till OS

Nu siktar han i stället mot påskdagens grand prix-hoppning om Gothenburg Trophy, med pengar, prestige och rankingpoäng att kämpa om. Det blir sista starten i Scandinavium för Casall, som hoppat hem fjärdeplatser i både EM och VM, men blev olyckligt skadad vid OS i London.

Bengtsson planerar inte att rida Casall i Falsterbo i sommar, men stänger inte dörren helt.

– Planer får ändras ibland, på grund av skador eller annat, påpekar han.

Att sätta upp mål inför OS i augusti är alldeles för tidigt, tycker Rolf-Göran Bengtsson.

– Jag hoppas att jag kan bidra med någonting för laget, säger han.

– Men ännu vet vi inte ens hur laget set ut. Vi har ett par intressanta hästar och vi har kapabla ryttare. Men sen ska alla vara friska och toppa formen när det börjar bli dags.

Försiktig Unita

En tänkbar OS-häst för Bengtsson är 12-åriga stoet Unita Ask, som han vann en tävling i Danmark på i helgen.

– Hon har inte samma erfarenhet av stora hinder som Casall. Men hon är försiktig och kapabel, beskriver Rolf-Göran Bengtsson.

– I den här sporten är det en förutsättning att hästen är naturligt försiktig, så att den passar upp på sig själv, förklarar han.

Unita är inte med i Göteborg. Casall väntas däremot gå i flera klasser. Men någon avtackning blir det inte.

– Det passar inte mitt i säsongen, tycker Rolf-Göran Bengtsson.

Känslosamt

Han får en fråga om hur det blir känslomässigt att rida in på hästen i Scandinavium en sista gång.

– Jag har ju fortfarande Casall kvar, svarar Bengtsson lite undvikande.

– Men det är alltid känslosamt att när en häst som gjort så mycket för en inte kommer att fortsätta vara i stallet.