Sport

Sista uppdraget: lösa klädkonflikt

Stefan Lindeberg. Arkivbild.
Stefan Lindeberg. Arkivbild.

Efter 16 år avgår Stefan Lindeberg som ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK).Ett av de sista uppdragen var att lösa en klädkonflikt.– Vi har försökt hitta ett upplägg som kan accepteras av alla, säger han.

Ericssons vd Hans Vestberg är ensam kandidat och lär väljas till ny ordförande i SOK vid tisdagens årsmöte i Stockholm. Däremot kan det bli mer diskussion om motionen som två av de tyngsta förbunden – fotboll och friidrott – lämnat in om man själva vill kunna välja tävlingsdräkter under OS.

Skälet till motionen är att alla idrottare i OS i Rio de Janeiro måste använda tävlingskläder från SOK:s klädsponsor H&M. Tidigare har SOK upplåtit den rätten till förbunden.

När fotbollförbundet skrev sitt matchställsavtal med Adidas förbisedde man att klädavtalet för OS även gäller tävlingsdräkter, och säger sig nu förlora mycket pengar på att behöva bryta avtalet med sin utrustningspartner.

– Vi har alltid varit väldigt tydliga mot förbunden att vi kommer att använda oss av rätten även till tävlingsdräkterna när vi får ett tillräckligt bra erbjudande, och har sagt åt dem att göra undantag för OS när de gör dräktavtal, säger Lindeberg.

Vill inte ha konflikt

Svaret på motionen, som SOK:s styrelse tagit fram, är en modell som innebär att förbunden får bidrag till sina utrustningar.

– Vi tycker att vi har ansträngt oss i vårt förslag, för vi vill inte ha den här sortens konflikter, säger Lindeberg.

– Vi vill inte ha en polarisering av olika idrotter utan har försökt att hitta en lösning som gör att man känner att man fungerar i ett och samma lag, att det är en gemensam trupp som åker till OS.

Det finns två skäl till att Lindeberg slutar i SOK ett år innan förordnandet går ut. Det första är att de uppdrag han haft vid sidan av styrelsearbetet, som handlar om att hitta nya intäktsvägar för SOK, är slutförda och på väg att sjösättas.

Den andra frågan handlar om OS i Stockholm, där han varit med och fört frågan så långt som till ett politiskt beslut om utredning i Stockholms Stad.

– Vi är vid en väldigt tydlig brytpunkt, vid något som är en uppbyggnad av ett nytt projekt som ska ses i ett tioårsperspektiv. Jag är inte rätt man att leda det, säger 66-åringen.

"Genuin idrottskille"

Lindeberg tror att Hans Vestberg är rätt man att leda ett eventuellt OS-projekt. Vid sidan om vd-jobbet för Ericsson är Vestberg även ordförande i Svenska handbollförbundet

– Han är en genuin idrottskille, sedan har han ju erfarenhet av internationella stora affärer och har ett fantastiskt kontaktnät i svenskt och internationellt näringsliv. Min bild av honom är att han har en hög trovärdighet när det gäller Sveriges förmåga att leverera ett OS, och det är det viktigaste.